Afbeelding

Friese zorginstellingen realiseren extra bedden

Algemeen

FRIESLAND - Vijf Friese zorginstellingen voor niet-acute zorg bereiden zich voor op de volgende fase door extra beddencapaciteit beschikbaar te stellen. Het gaat om ZuidOostZorg, KwadrantGroep, Alliade, Patyna en Noorderbreedte. 

Met het realiseren van extra beddencapaciteit kunnen de zorginstellingen de uitstroom van Covid-19 patiënten uit de ziekenhuizen opvangen. Ook Covid-19 patiënten met wie het thuis niet meer gaat, kunnen worden opgenomen. Covid-19 patiënten gaan naar het Coronacentrum Friesland in Wolvega of naar een bed op een revalidatieafdeling van een van de betrokken zorginstellingen.

Extra beddencapaciteit

Het Coronacentrum in Wolvega (Alliade) is er voor Covid-patiënten met een complexe zorgvraag waarbij ziekenhuisopname niet vereist is. Het Coronacentrum schaalt per 6 december op van 13 naar 24 plekken. Er komen 3 zogenaamde Covid-units voor patiënten die medisch toezicht en zorg nodig hebben die thuis niet geleverd kan worden. ZuidOostZorg levert 9 plaatsen (inmiddels in operatie en vol), Patyna 8 tot 18 plekken en KwadrantGroep in Berchhiem in Burgum 5 tot 10 plekken.

Noorderbreedte en Revalidatie Friesland vangen de tijdelijk en gedeeltelijke afbouw van de revalidatiezorg vanuit KwadrantGroep op om zo de uitstroom vanuit de ziekenhuizen voor niet-Covid patiënten te kunnen blijven waarborgen.

Het Friese zorgcoördinatiepunt kijkt op basis van criteria waar de Covid-19 patiënten opgevangen kunnen worden. Het streven is om de patiënten de juiste zorg op de juiste plaats te bieden. Dat kan ook wijkverpleging of thuiszorg zijn.

Samen blijven doen

Jan Maarten Nuijens, namens het RONAZ (Regionaal Overleg Niet Acute Zorg): “Het is erg goed om te zien dat zorgorganisaties de handen ineen slaan om te zorgen dat de doorstroming van cliënten onder deze moeilijke omstandigheden zoveel mogelijk door kan gaan. Binnen de zorg zijn de problemen momenteel groot. Langdurig hoge werkdruk en een hoog ziekteverzuim eisen hun tol. Zorg kunnen leveren conform de kwaliteitsstandaarden vormt een steeds grotere uitdaging. De Friese zorginstellingen voeren frequent overleg om gezamenlijk te zoeken naar oplossingen.”

Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 22 minuten geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 2 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 14 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 16 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00