Afbeelding
Foto: Tine Dhollander

Laat de blaadjes liggen en red je tuin #LaatZeLiggen

Algemeen

Het klimaat is onvoorspelbaar en dit voelen we in onze tuin. Het ene jaar is het te droog en het jaar er op is het te nat. Onze lievelingsplanten hebben het moeilijk te verduren en we zijn gefrustreerd omdat we niet weten wat te doen. Tuinarchitect Louis De Jaeger wil met de #LaatZeLiggen campagne hier verandering in brengen.

De blaadjes vallen op dit moment massaal van de bomen en het lijkt soms alsof de hele maatschappij geprogrammeerd is om te vechten tegen dit natuurlijk fenomeen. Hoewel het klopt dat een teveel aan blaadjes het gazon kan verstikken zijn gevallen blaadjes een waar geschenk dat we krijgen, en dat nog eens kosteloos.

Bomen halen met hun wortels heel wat voedingsstoffen uit de lucht en de bodem. Deze verzamelen ze in hun vruchten, in de boom zelf en ook in de bladeren.

 “Wat weinigen beseffen is dat blaadjes eigenlijk gratis meststoffen zijn die uit de lucht dwarrelen. Bladeren voeden niet alleen de bodem, ze zorgen er ook voor dat de bodem beter bestand is tegen extreem weer.” zegt tuinarchitect Louis De Jaeger, van #laatzeliggen.

De bodem is een spons

De bodem kan je zien als een spons. Hoe donkerder de bodem is, hoe meer water ze kan vasthouden. In een bos zie en voel je duidelijk hoe gezond de grond is. Als je een mooie tuin wil, moeten we die bosgrond evenaren en dit doen we door net als in het bos de blaadjes simpelweg te laten liggen en meer bomen te planten. Het is er het ideale moment voor.

Over het algemeen mogen blaadjes overal blijven liggen en zorgen ze zo voor een natuurlijke beschermlaag tijdens koude wintertemperaturen. Blaadjes op verharde oppervlakten verwijder je het best om gladheid te voorkomen. Liggen er te veel op je gazon? Verpulver ze dan met je grasmaaier of doe aan tuinfitness en hark ze tussen je vaste planten, je struiken of in je moestuin.

Gratis meststoffen en een goedkopere waterrekening

Regenwormen zullen de gevallen blaadjes verkleinen en meenemen naar diepere bodemlagen waardoor je bodem gratis en voor niets bemest wordt. Zo bespaar je niet alleen op de aankoop van meststoffen, dankzij deze sponswerking zal je ook een lagere waterrekening hebben tijdens droge zomers omdat de bodem door blaadjes beter het water vasthoudt.

Doe mee met de #laatzeliggen campagne en deel je mooiste bladfoto’s op https://www.facebook.com/laatzeliggen

#LaatZeLiggen
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 56 minuten geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur gisteren
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00