Vrolijk zwaaiende Tuorke maakt glimlachende bezoekers Surhuisterveen
Vrolijk zwaaiende Tuorke maakt glimlachende bezoekers Surhuisterveen Foto: Dick Kooy

Vrolijk zwaaiende Tuorke maakt glimlachende bezoekers Surhuisterveen

Algemeen

SURHUISTERVEEN – Het winkelcentrum van Surhuisterveen ademt weer volop gezelligheid en de shantyliederen zijn al van veraf te horen. Uiteraard zijn Tuorke en Jurre ook weer van de partij op deze zaterdagmiddag in het dorp dat leeft. “Let’s go!”, opperen Tuorke en Jurre dan ook wanneer ze hun maandelijkse wandeling maken door het dorp.

“Kijk, Tuorke zwaait!”, ziet een klein meisje dat met haar moeder een kledingwinkel binnen wandelt. “Nou, zwaai maar terug.” Dan is het ijs meteen gebroken en wordt het meisje genodigd voor een knuffel. Tuorke en Jurre delen volop high fives, bellenblaas en kleurplaten. Bovendien nemen ze alle tijd voor een praatje en groeten het winkelend publiek.

Een oudere man wil ook een praatje maken met het Feanster duo en vertelt dat hij samen met z’n vrouw aan het shoppen is in Surhuisterveen en dat ze vanmiddag al een lunch hebben genuttigd. Ze zijn al anderhalf jaar niet in het dorp geweest en kijken hun ogen uit. “Wat is er veel veranderd, wat is het mooi geworden”, zo luidt zijn oordeel. Hij is blij met de parkeerschijf die Tuorke en Jurre hem aanbieden.

Even verderop buigt Tuorke zich voorzichtig over een wandelwagen waarin een meisje van bijna een jaar ietwat angstig naar het gele gevaarte met de rode muts kijkt. “Wat een grote neus he”, grapt haar moeder. “Bijna net zo groot als die van papa.” Dan moet ze toch wel even lachen en deze glimlach maakt ruim baan voor een knuffel. Een bellenblaas maakt haar helemaal blij.

Tuorke helpt een automobilist bij het inparkeren en Jurre biedt de bestuurder een parkeerschijf aan. Vervolgens gaat Tuorke langs de weg staan te zwaaien naar de voorbij rijdende auto’s en krijgt daarop vele vrolijke reacties. “Wat een drukte, ’t is net een stad hier”, vindt een groepje jongens van de meedeinende en -zingende menigte rondom de shantykoren. “Ja gezellig, zo’n dorp.”

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 8 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00