Afbeelding

RondOm Vandaag neemt een duik in ons drinkwater; waar komt het vandaan, wat is zacht water en is het altijd veilig?

Algemeen

FRIESLAND - In Nederland hebben bijna alle mensen toegang tot schoon drinkwater uit de kraan en het is ook nog eens van topkwaliteit. Dat is hartstikke bijzonder natuurlijk, maar we staan er niet zo bij stil als we water uit de kraan laten stromen. RondOm Vandaag ging op onderzoek uit. Waar komt ons drinkwater vandaan en hoe kwam het daar? En waarom is ons drinkwater zo goed?

Nederlanders gebruiken ongeveer 120 liter kraanwater per dag; om te drinken, maar ook om te douchen, om het eten in te koken en om schoon te maken. In Friesland komt het drinkwater voornamelijk uit de grond. Het bedrijf Vitens pompt het water uit de grond en zuivert het. Hoe dat gebeurt leggen we later uit, laten we eerst gaan kijken waar ons water überhaupt vandaag komt.

Hoe komt het water in de grond?

Het water in Friesland komt dus uit de grond, maar hoe is het daar ooit gekomen? Dat is eigenlijk heel simpel. Het grondwater is ooit begonnen als neerslag, regen en sneeuw bijvoorbeeld. De neerslag komt eerst op de grond en stroomt dan langzaam een rivier of sloot in. Daarna druppelt het in de grond, waar het op een natuurlijke manier wordt gezuiverd. Het water wordt op een diepte van vijf tot twintig meter opgeslagen. 

Het water kan daar niet bederven. Het grootste gedeelte van de bacteriën en virussen is al uit het water gezuiverd door de aarde, er zijn geen voedingsstoffen te vinden die bacteriën kunnen helpen groeien en op deze diepte is het er een constante temperatuur van tien graden Celcius. 

Grondwater krijgt grondsstoffen mee van de bodem, bijvoorbeeld kalk, ijzer en mangaam. Deze stoffen worden door het waterbedrijf uit het water gezuiverd. 

Hoe wordt het water uit de grond gepompt?

Water wordt gewint in een waterwingebied. Dit zijn plekken waar er een groot, natuurlijk reservoir is aan bruikbaar grondwater. Het water kan zich maar vijf meter onder het oppervlakte bevinden, maar er zijn ook plekken waar het water op een diepte van twintig meter wordt gewonnen. Via een buis wordt het water uit de grond gepompt en naar een zuiveringsinstallatie gebracht. Hier kan het water op een traditionele manier worden gezuiverd, of een moderne manier.

Bij de traditionele manier van water zuiveren wordt het water eerst belucht met zuurstof. Dan vindt er een voorfiltratie plaats, waarbij zoveel mogelijk schadelijke stoffen uit het water gehaald wordt met verschillende filters. Daarna is er een nafiltratie, maar tussen deze twee stappen worden soms nog meer acties uitgevoerd, zoals het ontharden van het water.  

Ontharden?

Grondwater onttrekt bepaalde grondstoffen uit de aarde, zoals kalk. Kalk is alleen niet zo heel goed voor onze apparaten, zoals de wasmachine, de douche of het koffiezetapparaat. Wanneer het water door die machines loopt, blijven er kleine resten kalk achter. Als je daar niets aan doet, hoopt de kalk zich op en teveel kalkophoping in je apparaten zorgen ervoor dat ze het minder goed doen en dat ze sneller kapot zijn. 

Kraanwater dat een grote hoeveelheid kalk heeft, noem je hard water. Zacht water is water met minder kalk. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in Duitse graden hardheid (ºdH). Dit geeft de hoeveelheid kalk en magnesium in water aan. Hoe meer calcium of magnesium er in het water zit, hoe harder het water is. In Friesland is het water gemiddeld of soms zelfs zachter dan op andere plekken in Nederland. In de binnenstad van Leeuwarden is het water bijvoorbeeld (volgens de website van Vitens) gemiddeld 8,8 ºdH. Het water dat daar uit de kraan komt, wordt gewonnen in Noardburgum, bij drinkwaterproductielocatie Storm van ’s Gravesande. In de centrum van Heerenveen is het water zachter, 6,8 ºdH en ook in Drachten komt er zacht water uit de kraan (7,2 ºdH). Hoe hard het water is, is dus afhankelijk van de bron waaruit het water stroomt.

Waterontharders

Momenteel zijn er veel verschillende soorten waterontharders op de markt. Dit is een apparaat (of stof) die het water nog minder hard maakt. Het kraanwater van Friesland is al redelijk zacht, maar het kan altijd zachter. Op de website van Vitens kun je checken hoe hard het water is dat uit jouw kraan komt. Oriënteer je dan eens op de markt en vraag bij verschillende aanbieders wat voor effect hun product heeft op de hardheid van het water. Op die manier kun je een goede inschatting maken in hoeverre je baadt hebt bij een waterontharder. 

Is drinkwater altijd veilig in Friesland?

Normaliter is het drinkwater van Friesland veilig, maar door storingen of werkzaamheden van de wateraanbieder (in Friesland is dat Vitens) kan het water tijdelijk van minder goede kwaliteit zijn. Er kunnen dan bijvoorbeeld bacteriën in het water zitten. Als Vitens niet kan garanderen dat het water van de allerbeste kwaliteit is, dan krijg je daarvan bericht. Er wordt dan gevraagd om het drinkwater ruim drie minuten te koken. Op www.waterstoring.nl kun je zelf checken wat de situatie is.

Waar gaat het drinkwater heen?

Als het drinkwater, of we het nu gebruiken of niet, komt uiteindelijk in het riool terecht. Ook regenwater loopt via de regenpijp het riool in. Dan zijn er twee soorten riolen. In een gemengd riool wordt ons gebruikte water vermengd met regenwater. Het water wordt in een zuiveringsinstallatie schoongemaakt en gestort in onze zeeën, meren en rivieren. Als het heel hard regent, kan het gebeuren dat er teveel druk komt op het riool. Via een overstort wordt dan een gedeelte van het water ongezuiverd geloosd, waardoor de waterkwaliteit tijdelijk minder is. Daarom is het belangrijk dat neerslag zoveel mogelijk in de grond kan trekken, in plaats van het riool. Door meer groen aan te leggen en te minderen met beton en steen, voorkomen we dat het riool overbelast is.

Afbeelding
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 5 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00