Afbeelding
Foto: W. Lenselink

Bakkeveen, prachtig dorp in het “Andere Friesland”

Cultuur

Je zou kunnen zeggen dat Bakkeveen haar ontstaan als dorp dankt aan een energietransitie avant la lettre, zo rond 1660. Toen werd het lager gelegen veen afgegraven om de steden van ‘nieuwe’ energie te voorzien.  Om de turf af te voeren was een waterweg nodig en zo ontstond de Bakkeveenster vaart. Langs de vaart kwam woonbebouwing, veelal ingegraven hutten in de opgeworpen dijk. De gronden rond Bakkeveen komen in het bezit van de adel en zij zorgen voor het ontstaan van de bossen en De Slotplaats aan de westzijde van Bakkeveen. 

Aan de oostzijde van het dorp ligt het hoger gelegen Mandefjild , een natuurgebied dat ongeveer 400 ha. groot is. Het gebied bestaat uit zandverstuivingen, heuvels, heidevelden en bos. Al heel vroeg, ongeveer 85 jaar geleden trokken de eerste toeristen naar Bakkeveen. In die tijd  werd er al een VVV (nu TIP, Toeristisch informatie Punt)  opgericht om mensen tijdens hun vakantie te huisvesten bij mensen thuis en in zomers leegstaande schuren. Na de Tweede Wereldoorlog namen recreatie en toerisme in Bakkeveen een hoge vlucht. In en langs de randen van de natuur ontstonden kampeerboerderijen (wie is er niet op schoolreisje naar Bakkeveen geweest? ) Later kwamen de campings, hotels, vakantiehuisjes  en nog later de B&B’s.

Het heden

De grootste aantrekkingskracht van Bakkeveen ligt in de afwisselende omgeving: bossen, weilandjes, zandverstuivingen, akkertjes, wandelpaden, heidevelden, etc. Ook de centrale ligging in het gebied waar de grenzen van de provincies Friesland, Groningen en Drenthe elkaar raken, het 3-provinciënland, speelt een rol. Bakkeveen beschikt over een zogenaamde TOP-locatie. Dat is een Toeristisch Overstap Punt, bedoeld als plaats waar de recreant zijn auto parkeert om te voet of per fiets de omgeving te verkennen. Dit kan aan de hand van een uitgebreid wandel- en fiets knooppuntennetwerk. Het gebied rond Bakkeveen beslaat ongeveer 200 km2. Er zijn veel toeristische fietspaden  die het gebied doorkruisen. De jaarlijkse fietsdriedaagse trekt veel (vaak vaste) deelnemers. Met diverse arrangementen spelen campinghouders hierop in. De afgelopen jaren zijn campings uitgebreid en is de kwaliteit gestegen. Veelal is het mogelijk een plekje te reserveren voorzien van privé sanitair, wifi, etc. Ook beschikken campings over lodges, chalets en hike-homes. Daarbij komen nog de mogelijkheden van de vele B&B’s. Reden te over om op een prettige manier in Bakkeveen te verblijven. Behalve fietsers zijn onze gasten ook fervente wandelaars. Een uitgebreid knooppuntennetwerk is aanwezig om op eenvoudige wijze je eigen route samen te stellen. Uiteraard is het ook mogelijk gebruik te maken van vaste routes  te verkrijgen bij TIP, eveneens op de TOP-locatie.   

Naast natuur en historie is er in Bakkeveen veel meer te beleven. Wie even geen zin heeft om het gebied in te trekken kan zich ook op het TOP-locatie terrein aangenaam vermaken. Je kunt kiezen uit midgetgolf, tennis, speeltuintjes en een doolhofpark voor de kinderen, en uitgebreide outdoor activiteiten of gewoon een terrasje pakken. Het dorp beschikt over een verwarmd zwembad met mooie ligweide, Dùndelle, ook op de TOP-locatie. Vergeet ook de uitkijktoren op hetzelfde plein niet, vanwaar je bij helder weer Groningen ziet liggen. De zandduinen liggen dichtbij achter de bomen verscholen, voor jong en oud een heerlijk speelterrein. 

Bakkeveen is ook goed in het organiseren van diverse evenementen. Voorbeelden hiervan zijn het Dodo Festival , wandel- en fietstochten, de uitgebreide vlooienmarkt. Helaas zullen ook in 2021 niet alle evenementen door gaan. Informatie hierover is te vinden op www.bakkeveen.nl. Meer toeristische informatie vind je via en bij de vrijwilligers van de TIP-kiosk naast het zwembad in Bakkeveen.

Afbeelding
Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 4 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 16 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 18 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00