Nachtelijke stemmen in Tegel
Nachtelijke stemmen in Tegel Foto: Sible de Vries

Kunst geïnspireerd door Bonhoeffer in Grote Kerk Drachten

Cultuur

DRACHTEN - 25 Friese kunstenaars - professionals en amateurs - exposeren op de zaterdagmiddagen van 11 september tot en met 30 oktober in de Grote Kerk van Drachten. De werken zijn divers, van schilderijen en beelden tot gedichten en foto’s, maar wat ze gemeen hebben is dat ze zijn geïnspireerd op de woorden van Dietrich Bonhoeffer (1906-1945).

In het kader van het tweehonderdjarig bestaan van het Hillebrandorgel van de Grote Kerk gingen de kunstenaars – onder begeleiding van kunstenaar Gerrit Terpstra – binnen hun eigen discipline aan de slag met de woorden die ds. Dietrich Bonhoeffer tijdens zijn leven sprak of schreef. In april 2020 was het 75 jaar geleden dat de Duitse theoloog werd geëxecuteerd door de nazi’s. De brieven, gedichten en gebeden die hij in de jaren ervoor in de gevangenis schreef worden nog altijd gezien als adembenemende poëzie over (aangevochten) geloof, hoop en liefde.

De deelnemende kunstenaars zijn Aleid Dertien, Alie Hoogterp, Antonia Hamer, Botas, Corian Beeuwkes, Elias van der Sloot, Ellen Novara-da Lima, Esther van Wijk, Gerard Herder, Gerhild van Rooij, Hennie de Bruin, Hilda Klaassen, Janke Huitema, Johan Adema, Leidy Vonk, Margôt Ritman, Marianne Romijn, Marja Griede, Nicole Boerema - van Overbeek, Rolf Döderlein de Win, Sible de Vries, Tjitske Langhout, Willem Wilstra, Aukje Wijma en René Romijn.

Hun werken zijn te bekijken op alle zaterdagen van 11 september tot en met 30 oktober 2021, van 13.30 tot 17.00 uur in de Grote Kerk, Zuidkade 10 in Drachten. Toegang is gratis.

Vanaf 18 september is er ook elke zaterdagmiddag om 16.00 een orgelbespeling, door achtereenvolgens Rein Albert Ferwerda (18 september), Jellegeert Postma en Berta Kwant (orgel en blokfluit, 25 september), Riemke Dijkstra (2 oktober), Hans Dorsman (9 oktober), Marieke van der Meer (16 oktober), Gjelt van der Velde (23 oktober) en Peter Bax (30 oktober).

Bonhoeffer
Bevrijding
Vertrouwen
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 15 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17
Afbeelding
Winnende ONT trein dendert nog even voort Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
Grote belangstelling opening tentoonstelling Made in Fryslân: 100 jaar design Evenement 15 apr, 12:00
Afbeelding
Opening infocentrum Waterbouw.nl Sport 15 apr, 10:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00