Sfeerfoto van de prachtige route Drachten - De Leien.
Sfeerfoto van de prachtige route Drachten - De Leien. Foto: Fietsersbond Friesland

Leuke routes voor ouderen en toeristen

Algemeen

DRACHTEN - Ook Smallingerland en Opsterland doen mee aan de Doortrappen-fietsroutes in Friesland, met drie leuke routes. Er zijn in heel Friesland in totaal 24 bedacht en vorm gegeven. Het zijn fietsroutes bedoeld voor ouderen, met zo weinig mogelijk lastige verkeerssituaties erin en toch langs een zo leuk mogelijke route. Oftewel ook leuk voor toeristen en kinderen.

De Opsterlandse route begint in Ureterp en gaat door het mooie landschap richting Duerswâldrichting Bakkeveen en via Bakkeveen en Siegerswoude weer naar Ureterp, over een afstand van 22 kilometer. Het is een mooie route die toch ook eenvoudig te doen is voor alle leeftijden en behoorlijk verkeersveilig te noemen is. 

De eerste Doortrap-fietsroute in de gemeente Smallingerland is 21,5 kilometer lang voert ook door Opsterland. Startplaats is Drachten en via Olterterp en Beetsterzwaag fiets je binnendoor, door de bossen, richting Boornbergum om daarna weer richting Drachten te pedaleren. 

De tweede route voert vanuit Drachten-Noord via De Leien weer terug naar Drachten. Het is een afstand van twintig kilometer, door een prachtig deel van Friesland. Jetty de Vries en Karin Broer hebben namens Fietsersbond Friesland vorig jaar de routes bedacht en gefietst en daarna met lokale vrijwilligers de puntjes op de i gezet. Ze hadden dertig routes bedacht en er zijn uiteindelijk 24 van overgebleven voor de doelgroep.

Supervrijwilliger Jan van Dalen uit Bakkeveen – in 2017 koninklijk onderscheiden – heeft hen in de route voor Opsterland met raad en daad bij gestaan. Maar liefst 900 testfietsers zijn in heel Friesland actief geweest om de plussen en de minnen van de routes te verzamelen. Het grappige is dat het zo’n succes is, dat in de provincie Noord-Holland de eerste Doortrap-route ook al is bedacht – er zullen meerdere volgen – en in Overijssel en Gelderland wordt al vergaderd of dit concept daar ook uit te voeren is.

“Dat is toch geweldig”, lacht Karin Broer, dat ons idee uit Friesland in de rest van Nederland ook aanslaat.” Alle 24 routes zijn overigens te vinden op de website www.doortrappen.frl. Jetty en Karin kregen de opdracht van het ROF, het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Friesland en de Friese gemeenten. Het hoofddoel van de fietsroutes is om ouderen in beweging te houden en te brengen. De doortraproutes maken deel uit van het programma Doortrappen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat programma is erop gericht ouderen zolang mogelijk en zo veilig mogelijk te laten doorfietsen. Dat kan door maatregelen te nemen zoals een spiegel op het stuur en ook simpelweg door fysiek in vorm te blijven. “Ook in de winter moet je als ouderen blijven fietsen, je moet je lichaam in beweging houden”, zegt Karin.

Omdat het in 2020 niet lukte om ouderen ‘fietstraining-lessen’ te geven – iets wat Karin en Jetty al enkele jaren deden – hebben ze de fietsroutes bedacht om toch coronaproof de ouderen iets aan te kunnen bieden waarmee ze hun fietskwaliteiten op peil kunnen houden. Ouderen moeten trouwens ook zelf in hun spiegel kunnen kijken. “Als ze niet meer goed achterom kunnen kijken in het verkeer, moeten ze wel een achteruitkijkspiegel op het stuur plaatsen.”

Provincie Fryslân en de Friese gemeenten ondersteunen Jetty en Kari. Voor de gemeenten is veiligheid in het verkeer een belangrijke reden om aan het project Doortrappen mee te doen. Doortraproutes zijn fietsrondjes van ongeveer 20 tot 30 kilometer die zo rustig en autoluw mogelijk zijn. Andere factoren die meespelen zijn groen, ruime paden, weinig obstakels en zo veilige mogelijke kruisingen.

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 35 minuten geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur gisteren
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00