Afbeelding

Column Désirée van Dijk-Attema: Nieuw en genieten

Column

Bijna de deadline gemist! De afgelopen weken zijn druk geweest. Op 15 juni kregen we de sleutels van het nieuwe gebouw Heerenhage in Heerenveen.
Vorige week was ik er op een ochtend helemaal alleen. En in plaats van dat ik me verloren voelde in dit appartementencomplex, voelde ik me er zo thuis in de oase van licht, lucht, groen en water.

De overheid verwacht van je dat je als oudere op tijd gaat wonen in een geschikt huis. Bijvoorbeeld een appartement zonder trappen, drempelloos en met een fijne ruime badkamer. Er wordt van je gevraagd dat je een beroep kunt doen op mensen die je kunnen helpen als dat nodig is. Niet iedereen heeft zo’n netwerk, maar in een appartementengebouw met meer senioren kun je dat vast gemakkelijker vinden dan zo maar ergens in een woonwijk.

Steeds meer ouderen realiseren zich dat sturen op kosten belangrijk is. Je wordt ouder dan je ooit had gedacht en je moet langer met je geld toe. En wat te denken van de situatie waarbij één van beide partners moet worden opgenomen in een verpleeghuis en je daardoor extra kosten maakt. De telefoon gaat de hele dag door en we maken veel afspraken voor bezichtigingen. We merken ook dat mensen het moeilijk vinden om een beslissing te nemen, omdat er een flinke taak ligt die ontspullen heet. De zolder of de kelder staat vol. Vol met herinneringen aan vroeger, zoals kampeerspullen of boeken en speelgoed van de kinderen.

Ik ben er nog niet aan toe, horen we mensen vaak zeggen. En als je dat concreet probeert te maken dan is dat moeilijk. Aan een comfortabel nieuw appartement ligt het vast niet. Tijdens de warmere dagen merkten we dat de vloerkoeling geweldig werkt. En je zelfstandigheid geef je ook niet op. We komen heus niet ongevraagd bij je binnen! Misschien is het toch het loslaten, van herinneringen, van mensen in de buurt of de onzekerheid over een te nemen beslissing. En hart en verstand zitten dan vaak niet op één lijn.
Overigens zitten de eerste bewoners al in het gebouw; de vleermuizen hebben de ingebouwde verblijfplaatsen weten te vinden.

Désirée van Dijk-Attema

Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 6 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 18 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 20 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 23 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00