Lekker ontbijtje na het dauwzwemmen in het openluchtzwembad.
Lekker ontbijtje na het dauwzwemmen in het openluchtzwembad. Foto: Dick Kooy

Geslaagd dauwzwemmen in openluchtzwembad Wettervlecke

Sport

SURHUISTERVEEN – Het traditionele jaarlijkse dauwzwemmen is goed geslaagd in Surhuisterveen dit jaar, in openluchtzwembad Watervlecke, op de laatste schooldag voor het begin van de grote zomervakantie.

Bij het krieken van de dag was het veertien graden. De zon straalde en om kwart voor zes ‘s ochtends stonden de eerste zwemmers al voor de poorten van het openluchtzwembad. Na het zwemmen van hun baantjes in het water dat ruim 24 graden was, stond er voor een ieder van de 175 aangemelde bezoekers een royaal ontbijt te wachten.

Vorig jaar vanwege corona geschrapt, dit jaar kon het wel doorgaan

Traditiegetrouw heeft Wettervlecke dauwzwemmen op het programma staan op de laatste schooldag voor de zomervakantie. “Alleen vorig jaar hebben we vanwege corona het ontbijtzwemmen moeten schrappen van de agenda”, blikt badmeester Bonne Helfrich terug in de geschiedenis. “Maar kijk eens aan, wat een belangstelling; de mensen komen werkelijk uit de wijde omgeving.”

Goed sportief begin van de dag én gezellig

“Echt heerlijk is dit”, zegt een van de vier dames die gezellig in een groepje hun baantjes trekken. “Wij komen hier puur voor de gezelligheid. Nou ja, en natuurlijk vinden we het ontbijt ook fijn.” In groepje mannen heeft het vooral gemunt op onder meer de broodjes met ruim beleg, aardbeien en een gekookt eitje. “It swimmen woe net echt, dêrom hâlde wy der mei op”, glunderen ze terwijl ze in de rij staan met hun bordje.

Ook een ouder echtpaar dat bijna dagelijks een duik neemt in de bassins van Wettervlecke, heeft de wekker vroeg gezet. “Wy binne it net wend sa betiid, mar it wie wol noflik”, oordelen ze na hun rondje zwemmen. De deelnemers van het dauwzwemmen hadden na hun zwemmen met ontbijt nog een heerlijk zomerse dag voor zich liggen, een dag die vroeg, gezellig en goed is begonnen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 1 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 7 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00