Artist impression van het beoogde nieuwe stadion van voetbalclub Cambuur.
Artist impression van het beoogde nieuwe stadion van voetbalclub Cambuur. Foto: Cambuur

Leeuwarden akkoord met lening 14 miljoen euro voor Cambuur stadion

Politiek

LEEUWARDEN - De gemeenteraad van Leeuwarden heeft woensdagavond ingestemd met het verstrekken van een lening van 14 miljoen voor de bouw van het nieuwe Cambuur-stadion. De lening komt in plaats van een subsidie van 4,5 miljoen euro. 

De projectontwikkeling van de Cambuur Boulevard kan door deze lening volledig doorgezet worden. Het is de bedoeling om begin volgend jaar de eerste paal te slaan van het stadion te slaan. Projectontwikkelaar Van Wijnen wil voor 1 augustus een omgevingsvergunning indienen.

Van Wijnen gaat de ontwikkeling van het nieuwe Cambuurstadion, van de commerciële gebouwen langs de Harlingertrekweg en van de McDonald’s vestiging in Leeuwarden overnemen. Het bedrijf neemt daarvoor de rol over van projectontwikkelaar Wyckerveste. De realisatie van de bouw van het Cambuurstadion was al eerder aan Van Wijnen toebedeeld.

Wethouders blij met doorbraak

Het bestemmingsplan, stedenbouwkundigplan en inrichtingsplan blijven zoals ze zijn. Hein de Haan, wethouder gebiedsontwikkeling: “De gemeente is blij met deze doorbraak. Hiermee kan het stadion met alle onderdelen, dus de commerciële invulling, onderwijs én voetbal er komen. Met deze integrale gebiedsontwikkeling kan ook de ontwikkeling van Nieuw Oud Oost op de plek van het huidige voetbalstadion verder.” 

Wethouder Economische Zaken Friso Douwstra vult aan: “Het gaat daarnaast om een grote economische impuls voor het hele WTC gebied met veel werkgelegenheid. Ik ben blij dat na een intensief traject we de juiste vorm hebben gevonden om nu daadwerkelijk te beginnen!”

Van Wijnen Projectontwikkeling:

Arjen Oosting, directeur Van Wijnen Projectontwikkeling: “Door de afspraken met de gemeente over de financiering van het stadion en de gebiedsontwikkeling is de realisatie van een nieuw voetbalstadion voor Cambuur weer een stap dichterbij.” Inmiddels heeft Van Wijnen afspraken gemaakt met ROC Friese Poort voor de huur van een schoolgebouw van 7500 vierkante meter in het stadion. 

Meijerink van ROC Friese Poort:

Remco Meijerink, voorzitter College van Bestuur ROC Friese Poort: “Wij zijn blij dat wij met Van Wijnen een huurovereenkomst hebben getekend voor ruimte in het nieuwe Cambuurstadion onder condities die recht doen aan onze positie als onderwijsinstelling. Het is een voorwaarde dat onze onderwijsruimtes per schooljaar 2023 – 2024 gebruiksklaar zijn. We zien een grote meerwaarde voor ons onderwijs met een locatie in het WTC-gebied. Het wordt een inspirerende leeromgeving voor onze studenten. Het leren binnen hun toekomstig werkveld geeft een kwaliteitsimpuls aan onze opleidingen.”

Zomer 2023 in gebruikname

Doel is dat de bouw van het voetbalstadion en ROC Friese Poort in januari 2022 start. Met ingang van het voetbalseizoen 2023-2024 is het stadion speelklaar en de school kan bij aanvang van het schooljaar 2023-2024 in gebruik worden genomen. Arjen Oosting: “We zijn in constructief gesprek met Cambuur om te komen tot definitieve afspraken. Dit moet de komende weken tot definitieve overeenstemming leiden.”

Ard de Graaf, algemeen directeur van SC Cambuur: “We zijn blij met deze volgende stap. Er zijn nog hordes te nemen, maar het is een goed signaal en hier kunnen we verder mee. De noodzaak die er al was is met de promotie naar de Eredivisie alleen maar toegenomen. Wij kunnen niet wachten om straks samen met ROC Friese Poort het nieuwe Cambuur Stadion te betrekken.”

Bronnen: Cambuur Boulevard en website Cambuur.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 7 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 9 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00