Controleer jezelf goed op tekenbeten.
Controleer jezelf goed op tekenbeten. Foto: Jerzy Górecki

Let op en controleer: het tekenseizoen is weer begonnen

Gezondheid

FRIESLAND - Teken zien eruit als platte spinnetjes, maar zijn verraderlijker dan hun uiterlijk prijs geeft. Ze zijn slechts 1 tot 3 millimeter en daardoor makkelijk over het hoofd te zien. Het is echter ontzettend belangrijk om goed op beten te controleren als je naar buiten bent geweest. Wees er ook van bewust dat teken bij kinderen vaak op andere plekken bijten dan bij volwassenen. Uit onderzoek van tekenradar.nl blijkt dat ze bij kinderen ze vaak bijten bij het hoofd en de nek (32%), terwijl bij volwassen dat slechts in drie procent van de gevallen zo is.

Omdat teken verschillende ziekteverwekkers bij zich dragen en kunnen overbrengen naar de mens, is controle zo belangrijk. De bekendste ziekteverwekker is de ziekte van Lyme. Ieder jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Twee op de honderd mensen houden na een tekenbeet de ziekte van Lyme over en van die 27.000 mensen houden 1000 tot 2500 personen langdurig klachten.

Als je net gebeten bent door een teek, lijkt het alsof er een zwart puntje op je huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Soms raken mensen besmet zonder zich bewust te zijn van de beet. Let daarom ook op verkleuring van de huid. Die kan gestaag groter worden of tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen. Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, kunnen ook op een beet wijzen. Evenals onverklaarbare gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten. Vertrouw je het niet, neem dan contact op met de huisarts. Voor plekken die je moeilijk kunt zien, is het bovendien aan te raden een vergrootglas en een spiegel gebruiken. Of vraag iemand anders om bij jou op teken te controleren. Controleer ook je kleding. Zie je een teek zitten, haal die weg. Zitten ze vast, was de kleding dan minimaal 30 minuten op 60 graden of stop het in de wasdroger.

Het RIVM heeft de app ‘Tekenbeet’ ontwikkeld. Deze app is gratis te downloaden. Met deze app kunnen mensen (ook zonder internetverbinding) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken goed en snel te verwijderen.

Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Winnende ONT trein dendert nog even voort Sport gisteren
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
Grote belangstelling opening tentoonstelling Made in Fryslân: 100 jaar design Evenement 15 apr, 12:00
Afbeelding
Opening infocentrum Waterbouw.nl Sport 15 apr, 10:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00