Tsjoch!
Tsjoch! Foto: Fransisca Vogelzang

Gurbe Douwstra en dichtbij in hart en ziel

Column

Gurbe Douwstra: al in zijn tijd als radiopresentator voor Omrop Fryslân maakte hij zijn grootste hit tot nu toe. Cliffs of Moher. Over een jong stel, beide worden door de zee grepen en maar eentje komt levend terug aan land. Gurbe Douwstra, nu 67 jaar en met pensioen, zingt het nog altijd, het lied is tussen 2008 en 2020 tien keer nummer één geweest in de Friese Top 100 en het zou zomaar kunt dat het dit jaar ook weer
eerste wordt.

Het is tijdloos en aangrijpend. ‘Als ik wist hoe ik een hit schrijven moet, dan had ik er wel meer gehad’, zegt Gurbe. Hij schrijft sinds hij in 2003 zzp’er in de muziek geworden is – met een deeltijdbaan bij de Omrop - wel meer mooie liederen. Bovendien, ook al is Fryslân niet een grote provincie, er is toch genoeg concurrentie. Noem De Kast, noem Piter Wilkens, noem Twarres… Noem Die Twa… 

De tweemaal dat Gurbe zijn Moher niet de nummer één was, werd hij ‘verslagen’ door Oele Plop met ‘ik was smoar’ en de Wiko’s met Het Bankje in de koestal. De Kast en Twarris, grote namen buiten de provincie, scoren hier dus niet als allerhoogste. Terwijl zij ook prachtige muziek maken en veel publiek trekken en platen verkopen.

‘Het publiek bepaalt’, zegt Gurbe. De muzikant en de muziekrecensenten van kranten, radio en televisie hebben niets in te brengen. In Rondom Vandaag vind je een paginagroot interview met Gurbe, waarin hij vertelt niet zonder optredens te kunnen en blij is dat het zometeen weer los gaat na de twee lange corona lockdowns. Hij mag weer los en het doet hem goed, zoals dat voor zijn publiek ook geldt.

Zolang als hij het fysiek aan kan, gaat hij door. Hij kan niet zonder, zondermeer. ‘Sûndermis’, op zijn Fries. Dat geldt ook voor mij. Ik ben blij dat het leven weer normaal aan het worden is, dat je weer zonder mondkapje naar de winkel kunt. Heerlijk. Ik ben er zelf ook aan toe, aan het normale leven van vroeger. Het oude normaal.

aan het begin van ons gesprek geef ik Gurbe een ‘boks’ en aan het eind geven we elkaar een hand. Want een man die zo goed over gevoel schrijven kan, kan ik niet op afstand houden en op anderhalve meter afstand naar zwaaien. 

Misschien is dat wel het succes van Gurbe: hij is ‘gewoon’ iemand die het gewone leven naar een hoger en dieper gevoelsniveau brengt. Dat het dichtbij komt, dichtbij in je ziel en je hart. Dat brengt mensen ook weer dichterbij elkaar en dat hebben we na minimaal anderhalf jaar lang anderhalve meter afstand houden, volgens mij wel nodig.

Dit is de Nederlandse vertaling van de Friese column over Gurbe Douwstra, in onze papieren Rondom-kranten.

Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 50 minuten geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 21 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid gisteren
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00