Afbeelding
Foto: Johan Vogelzang

De Spoonky Funky Kunst van Caro Kroon

Cultuur

LEEUWARDEN - Veelzijdig en creatief, altijd in beweging, Caro Kroon leeft, beleeft, is in alle facetten tot in de kleinste vezels kunst. Niet alleen voor zichzelf, ook voor andere kunstenaars. Creatief, creërend. Elke dag, in alles. “Zo ben ik geboren, mijn hoofd staat nooit stil, ik heb het liefst zeven onmogelijke ideeën nog voor het ontbijt”, zegt ze.

De geboren Rotterdamse woont nu zeventien jaar in Friesland, heeft op de hoogste terp in het centrum van Leeuwarden haar expositieruimte voor verschillende kunstenaars en een kunstzinnige winkel met kleding, tassen en sieraden uit eigen atelier, naast een collectie vintage- en retro lifestyle producten en kunst-en kookboeken.

Kleurrijk vol ‘good vibes’

Het is er ‘Spoonky’ en ‘Funky’, te veelzijdig en kleurrijk om op te noemen met zoals zij zegt: “Good vibes als algemene deler.” Haar SPOONK Art Cantina-galerie/winkel straalt haar veelzijdigheid uit. In Friesland komt zij tot bloei, zo blijkt.

“Ik ben Fries geworden, ik voel me Fries. Ik vind het de mooiste plek op de wereld, ik kan hier doen wat ik wil. Hier is letterlijk en figuurlijk ruimte ”, zegt ze.

“Ook vind ik het mooi om een podium te bieden aan andere kunstenaars want er zijn te weinig podia in het noorden. Je kunt er over klagen dat het zo is, of er zelf iets aan doen. Zo zit ik in elkaar, dat ik het dan zelf ga regelen. Er gaat wel veel tijd in zitten dat soms ten koste gaat van mijn eigen kunstpraktijk, maar ik prijs me gelukkig dat ik het regelwerk toch kan combineren met mijn kunst.”

Lockdown vanwege COVID-19 kwam best goed uit

“Vanwege de COVID-19 periode had ik voldoende tijd en focus om voor mijn tweejarige Master-opleiding Arts & Education op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam twee boeken teschrijven. Schrijven vergt focus, net als schilderen en dat vraagt een andere concentratie dan wanneer je een bedrijf runt. Het bedrijf lag stil, dus ik kon me gelukkig goed concentreren.”

Haar expositie/winkelruimte aan de Kleine Hoogstraat 17a is inmiddels weer open, voor twee dagen per week overigens. Zo kan ze het bedrijf combineren met het kunstenaarschap dat ze vanuit haar woonwerkatelier ‘produceert’.

Ze maakt schilderijen, films, doet openbare interventies, kunstwerken ter plaatse en ze toont ook haar werk in de ruimte van galerieën en musea. Haar werk omvat installaties performance kunst, grafische kunst en illustraties, mode en fotografie, punkachtige publicaties en geëngageerde protesten, commerciële creatieve samenwerkingen en alles wat ze als kunstenaar verder wil archiveren. Momenteel heeft ze in haar souterrain de expositie Bordure Obscure, tot en met 31 juli. Daarnaast is ze sinds 2016 bezig met het opzetten van een kunst- en theaterschool voor de kinderen uit de sloppenwijk Epako in de stad Gobabis in Namibië, samen met haar Stichting SPOONK loves Namibia en de werkgroep aldaar. Gobabis is zusterstad van Drachten.

In oktober zal de eerste pilot starten als alles mee zit en volgend jaar zullen pilot 2 en 3 volgen. Daarna hoopt ze dat het project zelfstandig kan gaan draaien.

Ook Arcadia in haar ‘Cantina’

Aan het grote project Arcadia – de opvolger van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad 2018 – werkt ze ook mee. Vanaf september zal ze de SPOONK Art Cantina openstellen voor meerdere community- kunst- en theaterprojecten.

“Bovendien maak ik ook elk jaar zeker twee of meer theaterproducties”, zegt ze. Zoals het meidenproject SKRRT Noord in de Vrijheidswijk en de wijk Bilgaard (2017-2020) en in 2018-2019 de participatie voorstelling ‘Griis’ waarbij ze met de ouderen van Houtigehage een prachtige dans- en zangvoorstelling in elkaar zette. ‘Griis’ krijgt binnenkort een vervolg in Leeuwarden als het aan Caro ligt. De plannen zijn er, de financiering zal binnenkort volgen hoopt ze.

Opvallende ‘Bordure Obscure’

Caro creëerde voor de tentoonstelling Bordure Obscure opvallend borduurwerk, modieus met een verhaal. “Of ik een boodschap heb? Ik wil mensen laten lachen en ontroeren. Ze op het verkeerde been- en daardoor aan het denken zetten. En dat mag best een beetje schrijnend zijn, een beetje schuren. In al deze uiteenlopende vormen maakt ze gebruik van humor om op een lichtvoetige manier grote thema’s aan te snijden. Met humor en absurdisme geeft ze betekenis aan de sleur van alledag en biedt ze mensen op een onschuldige manier een ander perspectief.

Met performance/zangduo The Polkadots zingt ze in de retro stijl van de Andrew Sisters. “Muziek maakt zoveel los bij mensen, dat is echt geweldig. Muziek opent je hart en dat is wat ik graag wil bereiken. Dat zoek ik altijd naar met mijn kunstprojecten en theatervoorstellingen. Ik ben in mijn kunstwerken evengoed smartlapzanger als kunstvervalser, mangagirl als piano juf.

‘Bake the world a better place’

Oh ja, koken en bakken doet ze ook! “Koken met of voor anderen, met producten die bijna of al een beetje over datum zijn, is een community-project dat ook in de grondverf staat.” ‘Bake the world a better place’ is haar nieuwe motto in haar strijd om een steentje bij te dragen aan duurzaamheid. Omdat SPOONK dit jaar 21 jaar bestaat heeft ze een speciaal taartenboek gemaakt dat te koop is via haar website.

Nu de coronaregels soepeler zijn en haar winkel weer open mag, bruist het weer in de stad. “Er komen zoveel leuke mensen met leuke ideeën langs, het is gewoon geweldig. Ik voel me hier als een vis op een fiets!”

Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 20 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00