Voorbeeld van een Friese les, die in de vorm van een escaperoom werd gegeven.
Voorbeeld van een Friese les, die in de vorm van een escaperoom werd gegeven. Foto: Provincie Fryslân

Geld voor Friestalig onderwijs op MBO-scholen

Politiek

FRIESLAND - Friese MBO-scholen krijgen straks geld voor het geven van Friestalig onderwijs. De komende drie jaar stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen jaarlijks 100.000,- euro beschikbaar voor Friese lessen in het Middelbaar Beroeps Onderwijs.

Scholen kunnen het geld gebruiken om lesmateriaal aan te schaffen. De provincie Fryslân wordt verantwoordelijk voor het verdelen van het geld over de MBO-scholen. MBO-scholen waren tot dusver nog een blinde vlek op Fries onderwijsgebied.

Basisscholen en voortgezet onderwijs kregen het al eerder

Voor de basisscholen en het voortgezet onderwijs in Fryslân is al enkele jaren geld beschikbaar voor Fries onderwijs. Via de Materiële ynstânhâlding Frysk (MYF) kunnen de scholen elk jaar voor een bepaald bedrag lesmateriaal voor Fries onderwijs aanschaffen. Zo’n financiële tegemoetkoming bestond echter nog niet voor het MBO. Daar is het Fries geen verplicht vak, maar de leerlingen krijgen later vaak wel met het Fries te maken in zowel werk als privé.

Fries krijgt een steviger positie bij lessen en stages

MBO-studenten konden de afgelopen jaren al kiezen voor een keuzevak Fries. De laatste tijd krijgt het Fries een steviger positie in het vaste lesaanbod en in stages. Met het project Taalplan Frysk 2030 wil de provincie Fryslân het Fries in het MBO nog verder verstevigen voor alle MBO-studenten.

De provincie Fryslân heeft het afgelopen jaar meermalen gesproken met het ministerie van OCW over de mogelijkheden voor een financiële tegemoetkoming voor het MBO. Taalgedeputeerde Sietske Poepjes reageert verheugd: “Frysk ûnderwiis is tige wichtich foar de taalûntwikkeling en boppedat helpt it ús jongerein at se letter yn Fryslân te wurkjen gean. Dêrom wolle wy Frysk ûnderwiis fan pjut oant heger ûnderwiis.”

Met de nieuwe regeling voor het MBO vult het ministerie één van de afspraken uit de Bestjoersôfspraak Fryske Taal en Kultuer in.

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 9 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 12 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 15 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag in Drachten? Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 23 apr, 10:00