Artistiek beeld van de coronaproof uitreiking van de Anita Andriesen-prijs 2021.
Artistiek beeld van de coronaproof uitreiking van de Anita Andriesen-prijs 2021. Foto: Provincie Fryslân

Veenatelier van Places of Hope wint tienduizend euro

Politiek

FRIESLAND - Het Veenatelier van Places of Hope is de winnaar van de Anita Andriesenprijs 2021. De initiatiefnemers hebben vrijdag bloemen en een bedrag van € 10.000 gekregen van Provincie Fryslân om een maatschappelijke activiteit te organiseren. 

Landschapsarchitect Peter de Ruiter, trekker van de initiatiefnemers van het Veenatelier, ontving de prijs vrijdagmiddag bij het Weidumer Hout, uit handen van gedeputeerde Douwe Hoogland.

Het gekozen thema voor 2021 is: de impact van ontwerpkwaliteit, samengevat in het woord Ontwerpkracht. Uit vijf sterke inzendingen volgden twee genomineerden: Staatsbosbeheer en het Veenatelier. De jury heeft unaniem gekozen voor de winnaar Veenatelier, vanwege de maatschappelijke impact en de stuwende rol voor ontwerp van dit initiatief.

“Het overstijgende karakter en de voorbeeldfunctie van het Veenatelier geven de doorslag.” Het Veenatelier is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van BZK door landschapsarchitect Peter de Ruiter en anderen.

De jury:

De jury bestond in 2021 uit: Sandra van Assen - stedenbouwkundige en architect en juryvoorzitter, Ankie Boomstra – kunst- en architectuurhistoricus, Bertus de Jong - landschapsarchitect en adviseur voor ruimtelijke kwaliteit, Matthijs Dijkstra - landschapsarchitect en Jelle de Jong - architect.

Bedoeld voor impuls aan ruimtelijke kwaliteit

De Anita Andriesenprijs is door de provincie Fryslân in het leven geroepen om het behoud en de ontwikkeling van Ruimtelijke Kwaliteit een impuls te geven. Met de prijs wil de provincie Fryslân aandacht geven aan het belang van Ruimtelijke Kwaliteit en het onder de aandacht brengen bij de inwoners. Het is de vierde keer dat de provincie Fryslân de Anita Andriesenprijs toekent.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 18 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00