Tijdens Evi's beweegavontuur leren kinderen verschillende sporten kennen
Tijdens Evi's beweegavontuur leren kinderen verschillende sporten kennen Foto: Sportbedrijf Drachten

Kom in beweging: het is de Week voor de Gezonde Jeugd!

Gezondheid

DRACHTEN - Van 7 tot en met 11 juni is het de Week voor de Gezonde Jeugd, een week waarin extra stilgestaan wordt bij het feit dat elk kind het recht heeft om gezond op te groeien. Vaak en goed bewegen hoort hierbij, maar hoe pak je dat als ouder of verzorger aan? Hoe motiveer je kinderen om even lekker te sporten als de iPad en de smartphone zo aantrekkelijk zijn? We vragen het aan Berber Swart, Coach Sport en Bewegen van Sportbedrijf Drachten.

Als Coach Sport en Bewegen van Sportbedrijf Drachten motiveert Berber veel mensen, jong en oud, om gezonder te leven. Dat doet ze door in haar wijken (Opeinde en Drachten Noord-Oost) leuke en sportieve activiteiten te organiseren, het onderwijs te ondersteunen door gymles te geven en sportverenigingen te ondersteunen met raad en daad. Het motiveren van de jeugd om meer in beweging te komen is een belangrijk onderdeel van het werk van de buurtsportcoaches.

“Eén van de beste tips die ik ouders meegeef, is om zelf het goede voorbeeld te geven,” legt Berber uit. “Het helpt enorm als ouders of verzorgers zelf actief bezig zijn en daadwerkelijk samen met de kinderen gaan bewegen.” Ze snapt echter ook dat niet alle ouders de tijd hebben om een sport uit te oefenen of om met de kinderen op pad te gaan. “Probeer dan tijdens je dagelijkse bezigheden sportief bezig te zijn. Bijvoorbeeld door de kinderen op de fiets naar school te brengen of lopend de boodschappen te halen.”


Daarnaast is het goed voor kinderen om al op jonge leeftijd te sporten bij een sportvereniging. “Dit is niet alleen goed voor hun motoriek en lichaam, maar ook voor hun sociale vaardigheden.” Een passende sport vinden voor een jong kind is echter nog niet zo makkelijk. “Als buurtsportcoach help ik geregeld ouders en kinderen met het vinden van een leuke sport, maar het Sportbedrijf maakt het ook mogelijk om aan verschillende sporten te snuffelen.” Een goed voorbeeld is Evi’s Beweegavontuur, dat in de meivakantie is gestart. Tijdens deze multisport-lessen kunnen kinderen tussen anderhalf en negen jaar kennis maken met verschillende bewegingsvormen. Hoe jonger een kind leert hoe fijn sporten en bewegen is, hoe makkelijker het wordt om dit later vol te houden, weet Berber uit ervaring. “Een kind van drie jaar komt sneller in beweging dan een puber, zeker als die nooit eerder heeft gesport. Daarom is het goede voorbeeld geven op jonge leeftijd zo belangrijk. Het is moeilijk een puber te activeren, als die niet op jonge leeftijd dat al heeft meegekregen.”

Voor dit probleem is een belangrijke rol weggelegd voor de buurtsportcoaches van Sportbedrijf Drachten. “Uiteindelijk willen we alle bewoners van Smallingerland in beweging krijgen, maar sommige doelgroepen krijg je helaas minder makkelijk in beweging.” Jongeren probeert Sportbedrijf Drachten te bereiken met activiteiten die precies op hun interesses aansluiten: “Bij Chillen en Sporten bieden we toffe sporten aan die je normaal niet zo snel zou proberen, zoals lasergamen of kickboksen.”

Sportbedrijf Drachten zet zich in zodat iedereen in Smallingerland een sportief en vitaal leven kan hebben. Heb jij een idee of vraag voor hen, dan horen ze die graag. Op hun website www.sportbedrijfdrachten.nl vind je meer informatie.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 5 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 7 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 10 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 13 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00