Kinderen gaan vanaf maandag 7 juni de gemeente Opsterland bloemrijk kleuren.
Kinderen gaan vanaf maandag 7 juni de gemeente Opsterland bloemrijk kleuren. Foto: Pixabay

Kinderen gaan bloemetjes zaaien in Opsterland

Politiek

BEETSTERZWAAG – Basisschoolkinderen in de gemeente Opsterland krijgen zaadjes van bloemen om de gemeente mooi te gaan kleuren. Ze krijgen de zaadjes in het kader van de Wereldmilieudag van de Verenigde Naties op zaterdag 5 juni.

De gemeente Opsterland wil deze internationale dag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op maandag 7 juni deelt de gemeente aan de bovenbouwleerlingen van de basisscholen in de gemeente een zakje bloemzaad uit. 

Bewust worden van het belang van biodiversiteit

Doel van deze actie is bewustwording van (het belang van) biodiversiteit én aandacht voor de zogenaamde Sustainable Development Goals (SDG’s).

De gemeente Opsterland is sinds augustus 2019 een Global Goals-gemeente. Dat betekent dat de gemeente in haar beleid aandacht besteedt aan het behalen van de 17 Sustainable Development Goals – ook wel Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen – zoals deze in 2015 zijn vastgesteld door de Verenigde Naties (VN). 

Enkele voorbeelden van deze doelen zijn: geen honger, geen armoede en goed onderwijs voor iedereen, maar ook bescherming van de natuur zowel op land als in het water en de lucht. 

Opsterland is Global Goals-gemeente

Met de titel Global Goals-gemeente laat Opsterland zien dat het de doelen voor een leefbare, veilige en duurzame leefomgeving belangrijk vindt en hieraan een bijdrage levert.

De VN-Wereldmilieudag wordt gebruikt als start om binnen de gemeente de SDG’s ook meer lokaal onder de aandacht te brengen. Wereldwijd nemen de verschillende soorten planten en dieren drastisch af en biodiversiteit is van groot belang voor het welzijn van mensen en dieren. 

Elk kind een zakje met bloemenzaad

Om deze reden staat dit jaar het thema biodiversiteit centraal tijdens de Wereldmilieudag in Opsterland. Wethouder Rob Jonkman: “Op 7 juni ontvangen alle leerlingen in de bovenbouw van de basisscholen een zakje met bloemenzaad. Daarmee mogen ze hun eigen tuin, een berm of een ‘vergeten’ hoekje grond wat fleuriger en kleuriger maken.”

Burgemeester en wethouders en de gemeentesecretaris bezoeken op 7 juni een aantal basisscholen en delen zakjes bijenmengsel uit aan de groepen 5 tot en met 8. Deze kunnen de leerlingen dan thuis zelf zaaien en zo zelf de bijen en andere insecten in de gemeente een beetje helpen.

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 45 seconden geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 20 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00