Wethouder Maria le Roy neemt de oorkonde Doortrappen in ontvangst.
Wethouder Maria le Roy neemt de oorkonde Doortrappen in ontvangst. Foto: Harry Blokzijl

Veilig op de fiets in Smallingerland met Doortrappen

Gezondheid

DRACHTEN - Smallingerland is vanaf nu officieel Doortrapgemeente. Wethouder Maria le Roy nam donderdagmiddag 22 april de oorkonde én een fietstas in ontvangst van Evelien Karrenbelt van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid van de Provincie Fryslân. 

Het door de provincie gesubsidieerde programma, heeft als ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig en fit blijven fietsen. Inmiddels zijn er 23 veilige fietsroutes in Fryslân uitgezet waaronder in Smallingerland. De routes van 20 tot 25 kilometer hebben brede fietspaden, niet veel obstakels en veilige kruisingen en zijn te vinden via de website Doortrappen.frl. 

Mooie veilige routes gemaakt

Het programma Doortrappen wil van de oudere fietser van ‘onbewust over zijn fietsgedrag’ tot een ‘ambassadeur voor fietsveiligheid’ maken. Dit wordt gedaan door het onderwerp bespreekbaar te maken onder ouderen. Vervolgens gaat het erom hen te verleiden tot aanpassingen aan de fiets of aan hun (fiets)gedrag.

Tips om fietsveiligheid te verbeteren

Via hun eigen vertrouwde netwerk en op logische momenten krijgen de oudere fietsers tips, informatie en interventies aangeboden die hen bewust maakt van de mogelijkheden die zij hebben om hun eigen fietsveiligheid te verbeteren. Het doel is om ouderen langer en veiliger te laten fietsen. 

Door te fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Maar de oudere fietser is ook kwetsbaar in het verkeer. Het uiteindelijke doel is om het aantal slachtoffers in het verkeer terug te brengen naar nul. Bij dit project zijn betrokken: Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid van de Provincie Fryslân, Veilig Verkeer Nederland, Friesland Beweegt, Sport Fryslân, Fietsschool en Sportbedrijf Drachten.

Doortraproutes in Fryslân zijn voor alle fietsers

Alhoewel de doortraproutes voor oudere fietsers is bedacht, kan iedereen die fietsen leuk vindt de routes fietsen. Op zoek naar deze leuke fietsvriendelijke routes in Fryslân?

Op de website Doortrappen.frl zijn alle doortraproutes te vinden. In Smallingerland zijn twee routes uitgezet waarvan eentje start bij VV Drachten/Burmanialaan. De start is herkenbaar aan het rode tandwiel die door de wethouder is aangebracht.

Bij de Doortraproute die start bij VV Drachten/Burmanialaan, brengt de wethouder een rood tandwiel op het wegdek aan.
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 14 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid gisteren
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00