De honderdjarige fietser Piet Kaspers van Terschelling ontvangt wisseltrofee de Gouden Trapper uit handen van burgemeester Caroline van de Pol.
De honderdjarige fietser Piet Kaspers van Terschelling ontvangt wisseltrofee de Gouden Trapper uit handen van burgemeester Caroline van de Pol. Foto: Provincie Fryslân

Veilig fietsen voor ouderen in Friesland

Algemeen

LEEUWARDEN - Omdat veilig fietsen voor ouderen een steeds belangrijker onderwerp, worden er in Friesland veilige fietsroutes letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet.Veiliger fietsen is echt van levensbelang.

Met het uitzetten van extra veilige fietsroutes verbetert de provincie Fryslân de verkeersveiligheid nog verder dan die al was in onze provincie. Om mensen zo lang mogelijk veilig te laten fietsen, zijn vanaf vandaag Friese Doortraproutes beschikbaar.

Je vindt de veilige routes op de website ‘doortrappen’

Dit zijn routes die speciaal geschikt zijn voor ouderen. Je kunt ze allemaal vinden op de speciale website www.doortrappen.frl.

Deze doortraproutes zijn rondjes van zo’n 20 kilometer, over ruimere paden, met weinig obstakels en relatief veilige kruisingen. De routes zijn in eerste instantie bedoeld voor oudere fietsers, maar zijn uiteraard ook toegankelijk voor anderen.

Ouderen uit Friesland hebben de fietsroutes getest

“We hebben ouderen gevraagd de routes te testen. Honderden Friezen stapten vervolgens op de fiets”, vertelt gedeputeerde Avine Fokkens – Kelder. “De inzet die zij getoond hebben vind ik echt geweldig en het is heel mooi dat deze routes nu op de kaart staan zodat iedereen er van gebruik kan maken.”

Speciale hoofdrol voor honderdjarige fietser

Vanaf vrijdag is op Omrop Fryslân TV een reclamespot te zien over de Doortraproutes, met in de hoofdrol de 100-jarige Piet Kaspers van Terschelling. Kaspers werd eerder uitgeroepen tot de oudste actieve fietser. Vrijdag ontving hij de bijbehorende wisseltrofee, de Gouden Trapper, uit handen van burgemeester Caroline van de Pol.

Deze prijs is onderdeel van het landelijke project Doortrappen, dat erop gericht is om mensen zo lang mogelijk veilig te laten fietsen.

De doortraproutes zijn ontwikkeld door de Fietsersbond

De Fietsschool van de Fietsersbond ontwikkelde de Doortraproutes, in opdracht van het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF). Het ROF werkt aan het verbeteren van de Friese verkeersveiligheid.

Dat doet het ROF via een aantal campagnes en met activiteiten op het gebied van verkeerseducatie en verkeersveiligheidsprojecten. Meer informatie over het ROF vind je op de website www.rof.frl.

Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 6 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 18 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 20 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 23 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00