Afbeelding

Solano Wonen in Marsum: één van de grootste spelers in raambekleding

Wonen

LEEUWARDEN - Wat ooit begon als één webshop en een kleine showroom in Marsum, groeide in tien jaar uit tot één van de vijf grootste webshops in raambedekking. Het verhaal van het succes van Solano Wonen is bijzonder en een schoolvoorbeeld van de creativiteit en vindingrijkheid van Friese ondernemers. Wietske Roorda is mede-eigenaar van Solano Wonen. Ze neemt ons mee in het verleden en de toekomst van haar mooie bedrijf: “We hebben zeker ambitie om te groeien, maar tegelijkertijd vinden we het belangrijk om vast te houden aan de waarden van ons bedrijf. Hoe groot we ook worden, klantvriendelijkheid en service blijven altijd topprioriteit.”

In 2010 schrijven Wietske Roorda en haar toenmalige man André Boersma Solano Wonen in bij de Kamer van Koophandel. Twee jaar later komt zoon Robin ook als werknemer in het bedrijf te werken. Hij is inmiddels, net als Wietske en André, mede-eigenaar. Het gezin heeft veel kennis over zonweringen, waardoor ze ook goed zien wat de problemen zijn die daar spelen. “Zonweringen kunnen al snel heel duur worden,” vertelt Wietske, “waardoor ze voor mensen met een kleine portemonnee al snel te prijzig zijn.” Vanaf de oprichting van het bedrijf staat de missie als een paal boven water; het leveren van goede zonweringen voor een lage prijs, zodat elk budget bij hen kan slagen.

Al snel vinden ze een manier waardoor ze hun producten tegen grote kortingen kunnen verkopen. “We kopen grote partijen op en sluiten goede deals met de fabrikanten,” legt Wietske uit. Daarnaast hebben ze ook een eigen label ontwikkelt. “Het fijne daarvan is dat we alle kosten in eigen hand houden en daardoor de prijs laag blijft. Natuurlijk voldoet het label wel aan de kwaliteitseisen van onszelf en van onze klanten.” Goedkoop is in het geval van Solano Wonen dus niet duurkoop.

Nadat Solano Wonen hun eerste webshop opent, gaat het hard. In tien jaar groeien ze uit tot één van de vijf grootste spelers op de Nederlandse zonweringmarkt. Ze openen nog vijf andere webshops, steeds inspelend op de vraag van de klant. “Daarom vinden we persoonlijk contact ook zo belangrijk. Zo weten we heel goed wat de klanten willen.” De afgelopen jaren ziet Solano Wonen dat klanten graag ontzorgd willen worden. Ze willen het liefste terecht kunnen bij één partij waarvan ze weten dat zij die kunnen vertrouwen. “Het zorgt voor veel stress als je naar drie, vier partijen moet om je huis in te richten. Daarom hebben wij onze werkzaamheden steeds uitgebreid. Wij willen onze klanten voor de gehele inrichting, behalve de meubels natuurlijk, kunnen bijstaan.”

Naast dat het bedrijf op steeds meer vlakken actief wordt, zoeken ze ook de verdieping. “We volgen de trends van het moment nauwkeurig,” ligt Wietske toe. “Vaak proberen we de trends zelfs voor te blijven. Zodra er vraag naar is, willen wij het al hebben én het kunnen aanbieden tegen grote kortingen.” Inmiddels hebben de medewerkers van Solano Wonen dan ook een neusje ontwikkeld voor de huidige en toekomstige mode. Op hun website houden ze blogs bij om ook hun klanten op de hoogte te brengen en het bedrijf is bovendien erg actief op sociale media. “Daar focussen we ons vooral op het inspireren van onze klanten. Het is één ding om een fotootje te zien in onze webshop. Het is iets anders als je het daadwerkelijk ook kunt zien hangen bij mensen in huis of in de tuin.

Vasthouden aan identiteit

Eén van de trends waarop ze goed zijn ingesprongen, is de groeiende populariteit van de tuin. In 2020 breiden zij het assortiment van terrasoverkappingen en pergola’s al uit. “De afgelopen jaren hebben we prachtige zomers gehad, waardoor steeds meer mensen genieten van het buitenleven, daar spelen wij op in.”
Solano Wonen wil ook de komende jaren blijven groeien, maar tevens vast houden aan hun eigen identiteit waar klantvriendelijkheid en service voorop staan. Een voorbeeld is de inmeet- en monteerservice door heel Nederland. “Op onze website staan heel handige en duidelijke tools om zelf te meten, maar als je niet zo handig bent, dan kunnen wij dat ook doen. Daarnaast kun je gratis kleurstalen bestellen en ook een kijkje nemen in de webshop. Zo proberen we elke soort klant tot dienst te zijn.”

Het ondernemerschap

Wietske is al lang ondernemer. Voordat zij Solano Wonen opricht is zij eigenaar van een detacheringsbureau. Het ondernemersbloed stroomt door haar aderen. “Mijn beide grootouders waren ook zelfstandig ondernemers. Ik heb van hen nooit specifieke ondernemerstips gekregen, maar de creativiteit en vindingrijk heb ik van hen geërfd.”

Naast die eigenschappen vindt Wietske het ook belangrijk dat je als ondernemer oog hebt voor je werknemers. Bij Solano Wonen werken er inmiddels meer dan twintig man. “Ondernemer ben je niet alleen en je werknemers moeten zich goed voelen bij het bedrijf. Als zij voelen dat zij goed op hun plek zijn, dan schijnt dat automatisch door naar onze klanten.” Daarom is er op vrijdag altijd een gezellig samenzijn met alle medewerkers. “Dan bestellen we eten voor iedereen en sluiten we af met een borrel. We leren elkaar goed kennen en weten van elkaar wat er speelt.”

Solano Wonen is dus een groeiend en ambitieus bedrijf dat kwalitatief goede producten tegen een scherp bedrijf wil aanbieden. Dat gaat echter nooit ten koste van service, klantvriendelijkheid of hun eigen medewerkers. Precies zoals Wietske het tien jaar geleden had bedacht; “en zo willen we graag blijven, hoe groot we ook worden.”

Solano Wonen

Simon Vestdijkwei 3, 8914 AX Leeuwarden
www.solanowonen.nl

Wietske Roorda heet je van harte welkom in de showroom
Afbeelding
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 23 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00