Afbeelding
Foto: Henk Jan Dijks

Bekende Fries Jan Bruin: ‘Gevoelsmens met principes’

Algemeen

Voor onze serie ‘Bekende Fries’ interviewen we ditmaal Jan Bruin. In onze tweemaal per maand verschijnende papieren Rondom-edities portretteren we telkens iemand uit één van de regio’s die gerust een Bekende Fries genoemd mag worden. Ditmaal gaat onze aandacht uit naar Jan Bruin, oorspronkelijk afkomstig van Ameland maar vooral bekend geworden als voetballer in Leeuwarden.

Jan Bruin scoorde namelijk het allereerste doelpunt van SC Cambuur in de eredivisie en groeide uit tot clubtopscorer aller tijden. Hij was na zijn actieve loopbaan jarenlang jeugdtrainer bij Cambuur, assistent bij het eerste elftal en is sinds vorig jaar scout voor de Leeuwarder voetbalclub. Officieel in deeltijd, maar meestal maakt hij iets meer uren. Zo gaat dat.

Als de nu 51-jarige Jan ergens een goed gevoel bij heeft, dan gaat hij er voor. Zo was hij en is hij nog steeds. Clubliefde, gevoel. “Ik begon met voetballen bij Amelandia dus ging ik nooit voor Geel Wit op Ameland voetballen. Ik voetbalde bij Cambuur, dus heb ik nooit voor sc Heerenveen gespeeld. Ik was trainer bij Bergum, dus heb ik nooit overwogen naar BCV te gaan. Zo werkt dat bij mij.”

“Heerenveen heeft mij ooit een goed contract aangeboden voor drie jaar, maar ik heb toen voor Volendam gekozen. Een club aan het water (ik hou van water), met hetzelfde gevoel als Cambuur. Ik heb mijn keuzes altijd op gevoel gebaseerd en niet op geld. Vanaf mijn 35ste heb ik nog drie jaar voor Telstar gevoetbald en reed ik elke dag vanuit Tzum de Afsluitdijk over naar Velsen.”

De mensen daar stonden altijd voor hem klaar. “Zulke fijne mensen met hart voor hun club, dat vind ik geweldig.” Naast zijn werk voor de profs van Cambuur is hij acht jaar hoofdtrainer bij de amateurs van Bergum geweest. Wederom een gevoelskwestie, want acht jaar bij dezelfde club is geen standaard in de voetballerij. Vanwege de sfeer, maar ook op voetbalgebied bleef het er interessant: “Er was ook altijd wel iets waarin ik mijzelf of het team kon doorontwikkelen.” Jan wist steeds weer nieuwe trainingsstof te ontwikkelen en het elftal almaar op een andere manier te laten spelen, waardoor er elk jaar andere facetten van het voetbalspel waren om aandacht aan te besteden. Zo werd het nooit saai en bleef het steeds interessant.

“Voetballers beter maken, dat vind ik mooi. Ik kies als trainer nooit een team waarmee ik de grootste kans op het kampioenschap heb. Het proces van mensen beter maken, dat vind ik mooi.”

“Voetballers beter maken, dat vind ik mooi. Ik kies als trainer nooit een team waarmee ik de grootste kans op het kampioenschap heb. Het proces van mensen beter maken, dat vind ik mooi. Ik heb net weer voor een jaar bijgetekend bij vv Balk. Volgend jaar wordt het mijn derde seizoen.” Het wordt een uitdaging. Omdat er een generatie gestopt is, zal hij spelers uit het tweede elftal en uit de jeugd moeten inpassen.
“Het gaat dit seizoen wat minder qua prestaties in de eerste klasse met vv Balk, maar er wordt best goed gevoetbald. Ik ben niet zo’n trainer die vertrekt omdat hij geen kans op het kampioenschap meer heeft. Dat vind ik niet erg. Ik zie dat juist als een uitdaging om mensen beter te maken.”

Vanwege de corona-lockdown ligt het amateurvoetbal stil, alleen het profvoetbal gaat nog door. De trainingen bij Balk zijn ook gestopt. “We zijn best lang doorgegaan met trainen in viertallen en tweetallen, maar na de tweede lockdown in december vonden we het wel even genoeg.” Zelfs voor echte voetbaldieren is het lastig om gemotiveerd te blijven als er steeds maar in tweetallen getraind wordt.

Op de maandagochtend geeft Jan ook nog training op het veld van de Leeuwarder Zwaluwen aan de All Stars van Cambuur. Mannen van 60plus en 70plus, die zich met Walking Football fit houden. Dat houdt in dat ze mogen wandelen en niet hoeven hard te lopen, “Dat is fantastisch. Het is van een ander niveau, maar leuk voor de sociale contacten en de sfeer. Dat vind ik mooi.”

Jan en zijn vriendin zijn verknocht aan Friesland. “We hebben een bootje waarmee we overal in Friesland varen. Ik kom eigenlijk de provincie niet uit, Friesland is zó mooi. Ons bootje is 2.30 meter hoog waarmee we onder alle bruggen door kunnen en waar we nog net in kunnen slapen. Friesland heeft zoveel mooie plekjes, het is echt prachtig.”

En wat er nog meer prachtig is? “Dat we straks aan het eind van het seizoen met onze supporters bij de Oldehove kunnen gaan juichen vanwege de promotie van Cambuur naar de Eredivisie… Dat zou echt geweldig zijn. Én dat het nieuwe stadion er komt.”

Investeerder Wyckerveste heeft zich teruggetrokken waardoor de bouw van het stadion op losse schroeven staat, maar achter de schermen wordt er door onder andere clubsponsor Bouwgroep Dijkstra Draisma volop gewerkt aan een oplossing.

Twee clubs promoveren rechtstreeks vanuit de Keuken Kampioen Divisie naar de eredivisie. “Het gaat tussen Almere City FC, De Graafschap en ons. Wij hebben als Cambuur niet het hoogste budget, maar met het vakmanschap en enthousiasme van trainer Henk de Jong komen we heel ver. Hij is niet voor niets als trainer al zo vaak succesvol geweest.”

Vorig seizoen stond Cambuur op het punt van promoveren, maar liep de promotie mis doordat de competitie vanwege corona werd stilgelegd. De gang naar de Eredivisie is dit seizoen dus belangrijker dan ooit. De ontlading zal nog groter zijn dan anders. Jan Bruin is er graag bij. “Cambuur is voor mij meer dan een club, daar komt niks meer tussen.”

“Cambuur is voor mij meer dan een club, daar komt niks meer tussen.”

Afbeelding
Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 4 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 16 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 18 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00