Er is vorige week minder getest in Friesland
Er is vorige week minder getest in Friesland

Corona besmettingen Friesland

Gezondheid

DRACHTEN - Het aantal besmettingen in Friesland is afgelopen week gedaald van 1594 naar 1306 besmettingen, het is het laagste weektotaal sinds begin december. 

Minder besmettingen

In 13 van de 18 gemeenten daalden de cijfers. Zo ook in de gemeente Smallingerland. Vorige week waren er nog 181 besmettingen en dat is afgelopen week gedaald naar 111 besmettingen. In de gemeente Dantumadiel stegen de besmettingen het meest, er waren vorige week 61 besmettingen.

Britse variant

Ongeveer een derde van de coronabesmettingen in Nederland betreft inmiddels de Britse variant, aldus het RIVM. Extra maatregelen zijn niet nodig. Voor het tegengaan van de Britse variant gelden dezelfde regels als voor het normale coronavirus. Wel blijft de GGD Friesland erg waakzaam. Als er bijvoorbeeld in een zorginstelling in korte tijd veel mensen besmet raken, kan de GGD iedereen testen om de verspreiding zo snel mogelijk tegen te gaan. De Britse variant is nog besmettelijker dan het normale coronavirus.

Minder tests

De aantal tests zijn afgenomen, vorige week zijn er 8474 mensen getest. Dat zijn bijna 2400 minder tests dan de week ervoor in Friesland. Het is nog niet duidelijk in hoeverre dit te maken heeft met de datadiefstal die heeft plaatsgevonden. De GGD heeft inmiddels maatregelen genomen om de gegevens beter te beschermen.

Met de 1306 infecties van afgelopen week zijn er nu dik 20.000 inwoners in Friesland besmet geweest met het coronavirus. Afgelopen week zijn er 29 mensen overleden die besmet waren met het coronavirus. Dit is een stijging dan in de weken ervoor, toen lag het sterftecijfer onder de 20 mensen.

GGD Friesland opent binnenkort ook vaccinatielocaties in Sneek en Drachten. 

Tot nu toe is vaccineren alleen door de GGD alleen nog alleen mogelijk in Leeuwarden. In Sneek is het binnenkort ook mogelijk en in de omgeving van Drachten lopen nog gesprekken over geschikte locaties. In beide plaatsen kunnen dan 400 ouderen per dag een vaccinatie krijgen. Later in het jaar wil de GGD Friesland toe naar acht locaties, zodat zoveel mogelijk volwassen gevaccineerd kunnen worden. Later in het voorjaar komen Dokkum, Heerenveen, Franeker, Koudum en Oosterwolde in beeld als vaccinatielocaties. De uitbreiding is nodig om alle groepen in Friesland zo snel mogelijk te kunnen vaccineren.

Het tempo wanneer deze locaties er komen, hangt af van wanneer GGD Friesland vaccins krijgt in welke hoeveelheden. GGD Friesland kunnen nu 500 mensen per dag vaccineren, de planning is dat dit zo snel mogelijk omhoog gaat. Het is wel afhankelijk van de landelijke vaccinatiestrategie. Afgelopen week zijn bijna 2500 zorgmedewerkers en ruim 500 90-plussers in Leeuwarden gevaccineerd. Dat zijn er 700 meer dan vorige week.

Scholen en kinderopvang weer open

De scholen en kinderopvang gaan vanaf 8 februari weer open. Het is goed nieuws voor de ouderen, kinderen en leraren maar de zorgen blijven. Als er één kind besmet raakt met het coronavirus moet de hele klas 5 dagen in quarantaine dat meldde Demissionair-onderwijsminister Arie Slob afgelopen zondag. Er komen wel aanvullende maatregelen op school. Zoals het mogelijke gebruik van sneltesten en het houden van de anderhalve meter afstand. Hoe groot het risico straks precies is, is nog niet duidelijk. Dinsdag geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weer een persconferentie over de coronamaatregelen.

Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 13 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17
Afbeelding
Winnende ONT trein dendert nog even voort Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
Grote belangstelling opening tentoonstelling Made in Fryslân: 100 jaar design Evenement 15 apr, 12:00
Afbeelding
Opening infocentrum Waterbouw.nl Sport 15 apr, 10:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00