Melda:
Melda: "Schilderen is een verlengstuk van mezelf.” Foto: Linda van der Heide

Melda: ‘Schilderen verrijkt mijn ziel’

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Ze is de gedoodverfde favoriet voor de eindzege van Project Rembrandt, maar tot veler verbazing valt ze af in aflevering vijf. Maar Melda Wibawa (50) laat zich er niet door ontmoedigen. Ook niet als exposities vanwege corona worden afgelast. “Schilderen is een roeping voor mij, ik kan daar niet zomaar mee stoppen.”

In haar atelier in de DOAS in Leeuwarden is het een gezellige boel. Je kijkt je ogen uit want overal hangen schilderijen, staan ezels en andere schildersbenodigdheden. Niks is haar te veel. Willen we haar werken zien die ze maakte voor Project Rembrandt, dan vist ze die één voor één uit de opslag. Ook spit ze haar lades door op zoek naar de prachtige ets waarmee ze de technische opdracht van aflevering vijf wint.

Meer zelfvertrouwen

Voor wie het gemist heeft: Project Rembrandt is een tv-programma waarbij, in de geest van Rembrandt, gezocht wordt naar de beste amateur kunstschilder van Nederland. Melda, geboren en getogen in Jakarta, verhuist twintig jaar geleden voor de liefde naar Nederland en noemt Leeuwarden haar thuis. Ze wordt uit 900 inzendingen gekozen en ontpopt zich tot publiekslieveling. Ze wint drie technische opdrachten, maar moet het programma verlaten omdat de jury verwacht dat andere kandidaten meer groei kunnen laten zien. Ze vindt het jammer, maar klaagt niet. “Mijn ontwikkeling leek niet zo groot als bij een aantal andere, maar ik heb die stappen al eerder gemaakt tijdens mijn studie aan de Foudgumse school. Mijn ontwikkeling ligt meer op het persoonlijke vlak. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen, heb mijn identiteit als schilder beter ontwikkelt. Daarnaast ben ik erg bezig geweest met vragen als waar ik naartoe wil met mijn oeuvre.”

“Ik gunde me geen ruimte om te genieten, ik was alleen maar met de wedstrijd bezig”

Lang heeft ze geen idee dat het zoveel losmaakt bij mensen. “Ik zat in een bubbel.” In haar atelier zien we een heel andere Melda dan op televisie. Spontaner, grappiger en zeer enthousiast. Op televisie spat juist de gedrevenheid van het scherm af. “Ik gunde me geen ruimte om te genieten. Ik was alleen met de wedstrijd bezig en met oefenen met het materiaal.” Het werken onder tijdsdruk valt niet mee en ook het heen en weer gereis naar Amsterdam is slopend Vooral mentaal. “Na mijn uitschakeling heb ik drie weken nodig gehad om bij te komen; om weer Melda te worden.” Nu de rust weer is teruggekeerd, kijkt ze met veel plezier terug. “Ik houd van mensen en voel me bevoorrecht al deze prachtige mensen te hebben ontmoet. Daarnaast is het een bevestiging geweest dat ik er ook op nationaal niveau toe doe.”

Streetart

Hoewel ze van oorsprong architect is, werkt ze in Nederland als webdesigner. Ze heeft haar eigen ontwerpstudio, maar wil het liefst als professional van haar schilderkunst leven. “Dat is mijn doel.” Haar deelname aan Project Rembrandt helpt haar op weg. Ze krijgt meer opdrachten. Zoals van de makers van het YouTube-kanaal StukTV, die haar vragen om hen te vereeuwigen, maar ook van particulieren voor een mooi portret. Daarnaast verdiept ze zich samen met lokale kunstenaar Roy Schreuder in streetart en graffiti, zodat ze in de toekomst iets terug kan doen voor de stad die nu haar thuis is. “Dat is weer iets nieuws voor mij, maar heel leuk om te doen. Ik wil graag iets terug doen voor Leeuwarden en misschien kan dat door de stad op te fleuren met mooie murals.”

Workshops

Ook is de vraag naar de schilderlessen en workshops die ze geeft toegenomen. Lachend: “Ik dacht altijd dat ik niet geschikt was als docent, maar ik hou van kennis delen en ben geduldiger dan ik dacht. Ik merk dat ik bij mensen die serieus willen leren, hun kracht naar voren weet te halen. Ik kan ze goed lezen. Ik vind het een eer dat ze les van mij willen.”

Vanwege corona staat dat stil. Ook gaan geplande exposities niet door. Verdrietig natuurlijk, vooral omdat ze in haar geboorteland- en stad zou gaan exposeren. “Mijn vader leeft niet meer, maar ik heb nog wel een moeder en twee zussen in Jakarta wonen. Ze hebben wel wat gezien via internet, maar ze begrijpen niet wat voor impact het programma heeft op mij. Dat is jammer. Ik keek er naar uit om mij passie te kunnen delen met ze. Want schilderen is een roeping voor mij, ik kan daar niet zomaar mee stoppen. Het is een avontuur waarbij ik de wereld via het schilderen opnieuw ontdek en waardoor mijn ziel wordt verrijkt. Het is echt een verlengstuk van mezelf.”

Lees hier meer over Melda’s deelname aan Project Rembrandt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 18 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00