Winters wit Friesland, gefotografeerd in Mantgum, op zaterdag 16 januari 2021 aan het eind van de middag.
Winters wit Friesland, gefotografeerd in Mantgum, op zaterdag 16 januari 2021 aan het eind van de middag. Foto: Johan Vogelzang

Winters witte wereld is Friesland genaderd

Algemeen

De wolken met witte winterse neerslag oftewel sneeuw zijn Friesland genaderd zaterdag. Aan het eind van de middag vielen de eerste vlokjes naar beneden om zich her en der tot laagjes kraakverse sneeuw te vormen. Rijp voor sneeuwballen, sneeuwpoppen en strooiauto’s.

Het verkeer ondervind er uiteraard wel wat hinder van. Het KNMI waarschuwt voor gladheid, strooiwagens zijn al onderweg en op de weg. Kijk dus goed uit als je de weg op moet.

Sneeuw breidt zich oostwaarts over het land uit

Weerinstituut KNMI meldde zaterdagmiddag om 15.23 uur: Het is zwaar bewolkt. In het westen sneeuwt het licht en deze sneeuw breidt zich oostwaarts over het land uit. Op veel plaatsen vormt zich een sneeuwdek van 1-3 cm, lokaal 3-5 cm. De sneeuw verlaat rond middernacht het oosten.

Na de sneeuwval kan motregen voor ijzel zorgen

Na de sneeuwval kan er echter wel motregen voorkomen, die lokaal misschien nog aanleiding geeft tot ijzel. De maximumtemperatuur ligt rond +2°C, tijdens sneeuwval daalt de temperatuur richting het vriespunt. De wind is zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht is het bewolkt en van het westen uit trekt een zone met regen over het land, vooral in het noordoosten en oosten zou dit aanleiding kunnen geven tot verraderlijke gladheid als gevolg van ijzel. In het uiterste noordoosten is ook nog sneeuw mogelijk.

In de loop van de nacht gaat de temperatuur omhoog

De temperatuur ligt veelal rond het vriespunt, maar in de loop van de nacht loopt de temperatuur in het westen op naar ca. +5°C. Boven de westelijke helft van het land draait de wind naar het noordwesten en wordt matig, aan zee vrij krachtig, boven de oostelijke helft blijft de zwakke tot matige wind uit een zuidelijke richting waaien.

Zondag af en toe zon, ook regen mogelijk

Zondagochtend is het bewolkt en valt er vooral in het oosten nog af en toe regen, met langs de oostgrens eerst nog kans op ijzel of sneeuw. Zondagmiddag kan van het westen uit af en toe de zon doorbreken, maar is ook een regenbui mogelijk.

De temperatuur loopt overal verder op, in een groot deel van het land naar ca. 7°C, in het uiterste noordoosten wordt het waarschijnlijk niet warmer dan ca. 2°C. De wind draait in de loop van de dag overal naar west tot noordwest en wordt matig, aan zee vrij krachtig. In het noordoosten draait de wind pas in de avond naar westelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Strooitractor in het Friese Mantgum vanwege de sneeuwval op zaterdag 16 januari 2021.
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 6 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 8 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 14 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00