"Er is echt wel welwillendheid om met elkaar de problemen op te lossen.”
"Er is echt wel welwillendheid om met elkaar de problemen op te lossen.”

Buurtbemiddelaar Jan Bert Kok: ‘Wij zijn geen Rijdende Rechter, het is niet onze taak om te oordelen, maar om te luisteren’

Samenleving

DRACHTEN - 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Op deze dag worden er in heel Nederland vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Vrijwilligers zijn enorm belangrijk in onze maatschappij. Ze trainen onze kinderen op de voetbalclub, delen eten uit bij de Voedselbank of lossen burenruzies op als buurtbemiddelaar, zoals Jan Bert Kok uit Drachten. Sinds 2008 is hij actief als buurtbemiddelaar bij M.O.S.: “De meeste problemen worden al opgelost omdat beide buren hun verhaal mogen vertellen en ook de tijd en moeite nemen om rustig naar elkaar te luisteren.”

In 2008 start de gemeente Smallingerland met buurtbemiddeling, een project dat landelijk steeds populairder wordt. Het project wordt uitgevoerd door de MOS (Maatschappelijke Onderneming Smallingerland). Jan Bert is vanaf het begin betrokken als vrijwilliger: “Buurtbemiddeling heeft een paar belangrijke doelstellingen,” legt hij uit. “Allereerst verbetert het de sociale samenhang van de buurt. Als er geen onderliggende ergernissen spelen, dan heeft de buurt meer positief contact met elkaar en staan ze vaker voor elkaar klaar. Ook de leefbaarheid, veiligheid en sfeer wordt beter als iedereen in de buurt goed met elkaar kan opschieten.

Al meer dan tien jaar doet Jan Bert dit vrijwilligerswerk en inmiddels maakt hij deel uit van een team van negen andere bemiddelaars. Een deel van hen is opgeleid als mediator, anderen gingen naar studiedagen. Regelmatig komt het team samen om bijgepraat te worden door deskundigen. De vrijwilligers worden aangestuurd door een coördinator vanuit M.O.S: “De coördinator krijgt de aanvragen binnen en kijkt of ze passen bij ons werk. Het komt voor dat sommige problemen beter opgelost kunnen worden door de politie. Daarna stuurt ze de vraag door naar de vrijwilligers en wordt deze opgepakt. Buurtbemiddelaars doen hun werk altijd met z’n tweeën, zodat ze iemand hebben om op terug te vallen.

Als de vrijwilligers de vraag hebben gelezen bellen ze gelijk met de persoon die de aanvraag heeft opgestuurd: “Meestal zijn dat buren zelf, maar ook politie en woningbouw legt af en toe een aanvraag bij ons neer. Als we contact hebben, maken we een afspraak om langs te komen, meestal doen we dan in de avond, als iedereen thuis is van werk.” Jan Bert en zijn collega luisteren aandachtig naar het verhaal van de ene buur: “Als buurtbemiddelaar moet je geen suggesties doen. Wij zijn er in eerste instantie alleen voor om te luisteren. In het begin had ik nog weleens de neiging om te suggesties te geven, maar dat doe ik nu niet meer. Mensen vragen mij soms wel; wat vind je er dan van? Dan zeg ik; ik vind er helemaal niets van. Het is niet mijn taak om ergens wat van te vinden.”

Na het gesprek met de ene buur, gaan ze, vaak dezelfde avond nog, ook naar de buur met wie het conflict is: “We lopen eerst samen even een ommetje om te bespreken hoe we het één of ander gaan aanpakken. Dan bellen we aan en vragen we of we even binnen mogen komen. De meeste mensen zijn wel verbaasd, omdat ze vaak niet weten dat hun buurman of -vrouw ons gebeld heeft. Vaak weten ze niet eens dat de buren last van hen hebben.” Het mooiste, vindt Jan Bert, is wanneer beide buren met ergernissen rondlopen waarvan de ander niet op de hoogte is. Dat ziet hij best vaak: “Mensen praten veel minder met elkaar, maar je hoort wel van roddels die door de buurt gaan. Als beide ‘kanten’ een probleem hebben, dan kun je veel beter naar elkaar toe werken. 

Jan Bert en zijn collega luisteren naar beide kanten van het verhaal. Als het kan, plannen ze een ontmoeting op neutraal terrein, vaak in een wijk- of buurthuis: “Daar gaan we met z’n allen aan tafel. Eerst mag de ene buur zeggen wat hem dwarszit, dan de andere. Wij zitten daarbij, maar proberen zoveel mogelijk op de achtergrond te blijven.¨ Jan Bert en zijn collega’s zijn dus geen Rijdende Rechter. Ze luisteren, steunen bij het gesprek, zorgen ervoor dat er naar elkaar geluisterd wordt, maar doen zelf geen uitspraak: “Het is ongelofelijk hoe snel en goed ze vaak zelf met een oplossing kunnen komen. Vaak is zo’n gesprek de eerste keer dat ze op een normale manier, zonder ruzie, met elkaar spreken. Dat zorgt voor begrip. Ik merk vaak dat buren helemaal geen ruzie met elkaar willen maken, maar niet van elkaar weten waar de ander mee zit. Er is echt wel welwillendheid om met elkaar de problemen op te lossen.”

Buren moeten meer contact met elkaar hebben, vertelt Jan Bert, maar ook weer niet teveel: “Je hoeft de deur niet plat te lopen, maar een praatje maken en af en toe bij elkaar wat eten is goed voor de sfeer. Daar voorkom je problemen mee, omdat je irritaties veel vaker bespreekt als je een goede band hebt met elkaar.”

Jan Bert doet veel vrijwilligerswerk. Hij ging op zijn vijfenvijftigste met de VUT, maar wilde niet thuis zitten: “Dat is niets voor mij. Je wilt toch een beetje fit blijven.” Hij besloot vrijwilligerswerk te doen, eerst bij het COA op het AZC in Drachten, daarna bij het Informatief Huisbezoek bij ouderen en als buurtbemiddelaar, beide bij de M.O.S.: Ik vind het fijn om iets te kunnen betekenen voor de medemens. Als ik op mijn manier een beetje kan bijdragen aan de gezelligheid in de buurt, dan is dat toch prachtig.”

M.O.S. is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, niet alleen in de buurtbemiddeling, maar ook bij hun andere projecten. Op de website centrumtalent.nl kun je nadere informatie over vrijwilligerswerk vinden. Voor meer informatie over Buurtbemiddeling kunt u bellen naar 0512-515598.

Jan Bert Kok
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 14 minuten geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 18 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen gisteren
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00