Afbeelding
Foto: GGD Fryslân

Vierde Friese corona-testlocatie is geopend, vijfde komt eraan

Algemeen

De vierde corona-testlocatie in de provincie Fryslân is woensdag 28 oktober open gegaan, in Kollum. GGD Fryslân had al drie testlocaties, in Leeuwarden, Drachten en IJlst. Het adres is Johannes Bogermanstraat 25, waar voorheen het Lauwers College zat. Net als de andere Friese testlocaties is ook deze alleen op afspraak geopend, ook in het weekend. Wachtlijsten behoren daarmee tot het verleden zo is de bedoeling.

Door deze uitbreiding kan GGD Fryslân nu zo’n tweeduizend mensen per dag ontvangen voor een betrouwbare en gratis test. Dat is ruim meer dan de vraag van de afgelopen twee weken. Toen meldden zich dagelijks zo’n 1200 mensen met klachten voor een test. Hierdoor is de wachttijd voor een test verdwenen, verwacht de GGD.

Na weken van een toenemende vraag naar coronatests, neemt deze sinds een paar weken af. Terwijl het aantal coronabesmettingen nog wel hoog ligt. GGD: “Mogelijk komt dit door de opkomst van commerciële teststraten. Daar kunnen mensen tegen betaling soms zonder afspraak terecht. Ook al gebruiken die niet allemaal tests die goedgekeurd zijn en is de uitslag niet altijd betrouwbaar.”

Let op de quarantaine
GGD Fryslân: “Het blijkt dat mensen soms een sneltest bij een commerciële teststraat doen op verzoek van hun werkgever als ze in quarantaine zitten. De werkgever redeneert dan dat bij een negatieve uitslag de quarantaine niet meer nodig is en ze weer naar het werk kunnen. GGD Fryslân wijst er nadrukkelijk op dat dit niet het geval is. Bij iemand die in quarantaine zit, kan tijdens de volledige periode van tien dagen het virus opduiken. Een negatieve test op de ene dag zegt niets over de uitslag op een volgende dag.”

GGD Fryslân vindt dergelijke sociale druk vanuit de werkgever zeer ongewenst en verzoekt de quarantaine-adviezen te respecteren. Als werknemers het virus meenemen naar kantoor dan kan dit door een verdere verspreiding verstrekkende gevolgen hebben.

Straks vijfde testlocatie erbij
Binnenkort komt er in of bij Heerenveen nog een vijfde locatie bij. Wie via 0800-1202 of coronatest.nl een afspraak maakt, kan vaak al op dezelfde dag terecht. En, de GGD kan het in deze coronatijden niet vaak genoeg benadrukken: “Heb je klachten? Laat je testen. Maak een afspraak via 0800-1202 of via www.coronatest.nl en blijf thuis tot je de uitslag hebt.”

Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 3 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00