Rechtbank Noord-Nederland vernietigt snelvaren op Burgumer Mar | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Drachten en omstreken
maandag 26 oktober, 2020 10:08
Logo rondomvandaag.nl/drachten
Het gebied waar in 2019 als proef/pilot snel mocht worden gevaren.
Het gebied waar in 2019 als proef/pilot snel mocht worden gevaren. (Foto: Waterrecreatienederland.nl)

Rechtbank Noord-Nederland vernietigt snelvaren op Burgumer Mar

Een proef met snelvaren op de Burgumer Mar is voorlopig niet meer mogelijk. De provincie Fryslân heeft het besluit voor de pilot onvoldoende gemotiveerd. Die uitspraak deed de rechtbank Noord-Nederland vorige week.


Op twee punten ontbreekt het volgens de rechtbank aan een goede motivering. De provincie heeft eerder beleid gemaakt waarin voor de Burgumer Mar rust en ruimte als kernwaarden zijn benoemd. Van dat beleid afwijken kan, mits goed gemotiveerd wordt waarom dat nodig is. Ook op het punt van nautische veiligheid is het besluit (een aanwijzingsbesluit) onvoldoende gemotiveerd. In de zone waarin snelvaren tijdelijk wordt toegestaan, bevinden zich ook andere recreanten. De provincie had daarom volgens de rechtbank het aantal snelle boten in dat gebied moeten maximeren.

Provincie is teleurgesteld
De rechtbank heeft het aanwijzingsbesluit vernietigd. Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder reageert teleurgesteld. “Wij waren van mening dat we goed hadden onderbouwd waarom deze pilot met snelvaren kon plaatsvinden. Maar de rechtbank ziet het anders.’’

De provincie beraadt zich nu op een mogelijk vervolg. Fokkens-Kelder wijst erop dat het vernietigde aanwijzingsbesluit alleen voor de jaren 2019 en 2020 geldig was. Als de provincie snelvaren op de Burgumer Mar in de toekomst mogelijk zou willen maken, is daarvoor hoe dan ook een nieuw besluit nodig.

Meer berichten