Afbeelding

Schrijfster Lida Dijkstra genomineerd voor Vlaams/Nederlandse Boekenleeuw

Cultuur

De Friese schrijfster Lida Dijkstra haar boek 'Het beest met de kracht van tien paarden' is genomineerd voor de Boekenleeuw, de prijs voor het beste kinder- en jeugdboek van Vlaanderen en Nederland. "Mensen wat ben ik blij", zegt Lida. "En dankbaar. En trots." Op 2 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

De jury is enthousiast over de kwaliteit en schrijft het volgende: "Het beest met de kracht van tien paarden van Lida Dijkstra met illustraties van Djenné Fila ontroert door de liefde voor het eeuwenoude verhaal over de Minotaurus en door de kracht om dit als vanzelfsprekend te hertalen naar een avonturenverhaal met tieners van vlees en bloed, met grapjes en eigenaardigheden, met moed en angst."

'Spannend, met krachtige beeldspraak die nazindert'
"Al bij de eerste zinnen grijpt dit verhaal lezers vast, om ze mee te nemen in een wervelende en lyrische tekst. Dijkstra weeft rond de zoektocht naar de Minotaurus een aantal andere Griekse verhalen. Door die afwisseling met omkaderende verhalen blijft de spanning knap behouden. Dat Dijkstra erin slaagt om zo’n spanningsboog te scheppen en te houden, komt ook door haar taal. Ze schrijft jong, fel, boenk erop. Dat vult ze aan met krachtige beeldspraak die nazindert."

Als een spannend labyrint met goede opbouw
"Het beeld met de kracht van tien paarden neemt ons mee naar een labyrint waar je liever niet zou vertoeven maar maakt dit bezoek aantrekkelijk en stuwt je door de opbouw steeds verder: wat zal er nu gebeuren? En wat heeft dit verhaal van vroeger ons nu weer te vertellen? Een zeer geslaagde constructie die nooit te geconstrueerd aandoet. En zo hoort het."

Over de schrijfster:
Lida Dijkstra woont in De Knipe. Ze studeerde in Leiden aan de Reinwardt Academie, H.B.O. voor museummedewerkers. Daarna studeerde ze in dezelfde stad kunstgeschiedenis en archeologie. In 1986 keerde ze terug naar Friesland waar ze projectmedewerkster bij de Stichting Monument van de Maand werd en vervolgens conservator in het Museum Joure. In 1992 legde ze zich toe op schrijven, dat tegenwoordig haar beroep is. Lida schrijft kinderboeken in het Fries en het Nederlands en vertaalt haar eigen boeken van de ene naar de andere taal. Naast prentenboeken en boeken voor beginnende lezers schrijft ze ook voor oudere jeugd. Bij die boeken laat ze zich graag inspireren door (kunst)geschiedenis, haar vroegere vakgebied. Haar veelvuldig bekroonde werk wordt gekenmerkt door veel fantasie en humor.

Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 20 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00