De Lawei directeur Stef Avezaat - Foto Anne Terpstra Fotografie
De Lawei directeur Stef Avezaat - Foto Anne Terpstra Fotografie

In gesprek met De Lawei directeur Stef Avezaat: “Ik geloof in de kracht van cultuur”

Cultuur

DRACHTEN – Schouwburg de Lawei heeft een aantal heftige maanden achter de rug. Van de één op de andere dag was het theater leeg. De zalen werden niet meer gevuld door enthousiast publiek, in de kleedkamers heerste doodse stilte, er klonk geen muziek meer uit de lokaaltjes van de Muziekschool. Een bijzondere gewaarwording, ook voor directeur Stef Avezaat. We gingen met hem in gesprek over de afgelopen periode en hoe De Lawei nu verder gaat met een prachtig en indrukwekkend programma voor de komende maanden.

12 maart moesten de theaters opeens hun deuren sluiten. Minister Bruins kondigde toen aan dat bijeenkomsten boven de 100 mensen niet door mochten gaan. Wat gaat er dan door je heen, als directeur van een schouwburg?

“In eerste instantie adrenaline. We hadden nog een aantal grote voorstellingen voor de boeg die allebei bijna uitverkocht waren. Je gaat gelijk in de praktische mode. Er volgde gelijk overleg met alle betrokkenen en mensen die al kaartjes hadden werden afgebeld. Toen het stof was gaan liggen daalt het pas in en vraag je je af wat dit betekent voor ons theater. Ons slogan is ‘altijd applaus’, maar stel je voor als er opeens geen applaus meer klinkt?”

Het virus kwam steeds dichterbij, konden jullie je voorbereiden op een eventuele sluiting?

“Nee, we hadden niet voorspeld dat er zulke grote maatregelen genomen zouden worden. We hadden niet een protocol in de kast liggen over wat we moesten doen als er een wereldwijde pandemie zou uitbreken. We vielen terug op de draaiboeken die we hadden. Het komt weleens voor dat we een voorstelling moeten annuleren omdat een acteur of actrice ziek is, die hebben we gebruikt om alle bezoekers te informeren over annulering voor corona.”

Was het voor jullie al snel duidelijk wat wel en niet kon?

“In het begin niet. Er werd natuurlijk op de noodstop gedrukt, alles kwam tot stilstand. Daarna hebben we wel even gekeken naar wat wel kon, bijvoorbeeld voorstellingen met minder dan 100 mensen en onderlinge afstand van anderhalve meter. Het werd al snel duidelijk dat dat niet ging werken. Uiteindelijk hebben we echt een paar weken stil gestaan. We hebben wel geprobeerd de kleinschalige educatie zo snel mogelijk weer op te laten starten, want de docenten moesten in eerste instantie ook thuisblijven. Dat is gelukkig wel gelukt, dus helemaal stil was het hier niet.”

Werd het later wel duidelijker?

“Ja, anderhalve meter is natuurlijk niet heel moeilijk. Ik vond het moeilijker te begrijpen dat je wel met een mondkapje om in een vliegtuig mocht gaan zitten, maar niet in een theater. Dat was wat moeilijker uit te leggen.”

Net voor de zomer mochten jullie weer van start, wat hebben jullie gedaan?

“Omdat we zagen dat veel mensen in eigen land op vakantie gingen of thuis bleven hebben we in de zomervakantie veel culturele activiteiten voor kinderen en gezinnen georganiseerd. Er zijn bijvoorbeeld meerdere freerunning workshops geweest voor kinderen. We zijn destijds nog niet begonnen met de podiumkunsten, maar er hebben wel enkele films al gedraaid.”

Hoe zit het met het financiële plaatje?

“Al snel was het duidelijk dat theaters en schouwburgen konden rekenen op steun van zowel de landelijke als lokale overheden. Waar ik mij het meest zorgen om maakte, waren de zzp’ers met wie wij werken. De geluidstechnici, de mensen van het licht, decorbouwers, echt de kleine zelfstandige ondernemers. Zij zaten zonder inkomsten en werden, naar mijns inzicht, niet voldoende gesteund. Voor hen was en is het echt een ingrijpende en heftige tijd. We hebben voor hen ook meerdere keren stevig op de trom geslagen, want zonder hen blijft het podium toch echt leeg. Gelukkig heeft de overheid nu ook voor hen een potje met geld vrijgemaakt.”

Dus we hoeven ons nu geen zorgen te maken over De Lawei?

“Nee, maar we zouden ons wel zorgen moeten maken over die tweede golf. Doordat er zo weinig mensen in onze grote zalen mogen, blijft de bedrijfsvoering ingewikkeld. Je ziet dat steeds meer mensen de teugels wat laten vieren, maar hou alsjeblieft vol. Een tweede lockdown zal voor veel bedrijven killing zijn, ook voor veel bedrijven in de cultuursector. Het is wachten op dat vaccin, en tot die tijd moeten we ons houden aan de maatregelen.” 

Hoe belangrijk is cultuur eigenlijk voor een samenleving?

“Superbalangrijk! Cultuur verbindt mensen met elkaar, dat moeten we koesteren. Tijdens deze coronacrisis blijkt maar weer eens dat mensen sociale wezens zijn, dat we elkaar echt nodig hebben. Dat is ook wat theater en kunst doet met mensen. Het verbindt mensen die elkaar anders nooit hadden ontmoet. Het zou echt een verarming zijn voor de samenleving als de cultuursector in elkaar zou vallen.” 

Kunnen wij helpen?

“Ik zou zeggen: Kom! Ga naar het theater, ga naar het museum. Wij zorgen ervoor dat alles veilig en verantwoord verloopt en jullie hebben een fantastische avond. Koop dat kaartje!”

Er is wel een heel leuk programma!

“Dat vind ik nu ook! Ik ben natuurlijk een liefhebber, maar we hebben echt wel een paar mooie namen staan. Ik ben bijvoorbeeld heel trots dat cabaretière Claudia de Breij een aantal try-outs bij ons doet. Dat belooft een unieke voorstelling te worden, de eerste familievoorstelling van Claudia die geschikt is voor mensen van 8 tot 88 jaar. Hier zet ze de voorstelling in elkaar, kijkt ze wat wel en niet werkt en zo bereidt ze een show voor die later onder andere in Carré opgevoerd gaat worden.Ook andere bekende cabaretiers, zoals Bert Visscher en Erik van Muiswinkel zijn in de aankomende twee maanden te zien. Daarna volgt een nieuw programma voor november en december, met onder andere oud-profvoetballer en trainer Willem van Hanegem, beter bekend als De Kromme. Hij vertelt in De Lawei over zijn bijzondere leven als voetballer.”

Er komen natuurlijk nog veel meer mooie shows op het programma?

“Uiteraard, die kunt u vinden op onze website. We kunnen nu bewijzen dat we prachtige voorstellingen kunnen laten zien mét alle maatregelen in acht. Deze periode zal ons altijd blijven vormen, maar het is weer gebleken; het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De vraag is natuurlijk waar we staan over tien jaar, maar ik ben hoopvol gestemd, ik geloof wel in de kracht van cultuur.”

Schouwburg De Lawei
Laweiplein 1, 9203 KL Drachten T. 0512-335050 (kassa)
info@lawei.nl www.lawei.nl

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 40 minuten geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur gisteren
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00