Afbeelding

Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad verkocht aan Mediahuis

Zakelijk nieuws

NDC Mediagroep wordt verkocht aan Mediahuis Groep uit België. Tot de NDC behoren het FrieschDagblad, de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. Dat meldt de Leeuwarder Courant vandaag (dinsdag) op de eigen voorpagina.

De nieuwswebsite Villamedia.nl van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten meldt: De aandeelhouders van het Noord-Nederlands mediabedrijf zijn akkoord met de overname, die wel nog goedkeuring behoeft van mededingingsautoriteit ACM. Beide bedrijven hebben het nieuws bevestigd. Aandeelhouders FB Oranjewoud en Je Maintiendrai Fonds van NDC Mediagroep hebben maandagochtend een principeakkoord getekend met Mediahuis over de verkoop van aandelen. Het is onbekend welk bedrag er met de overname gemoeid is. Mediahuis neemt de merken en de 600 medewerkers over.

Het van oorsprong Vlaamse mediabedrijf heeft uitgesproken de drie regionale dagbladen de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad, Dagblad van het Noorden voort te zetten met behoud van zelfstandigheid en identiteit. Dat was een harde voorwaarde van de verkopende aandeelhouders. Samen met zeven nieuwsbladen en veertig weekbladen wordt het een zelfstandig dochterbedrijf binnen Mediahuis, onder meer NRC, De Telegraaf en De Limburger.

Verkopende aandeelhouders FB Oranjewoud en Je Maintiendrai hebben in de deal bedongen dat ze samen twee commissarissen mogen aanwijzen voor de Raad van Commissarissen van NDC. Mediahuis benoemt de drie andere leden. NDC behoudt ook een eigen directie. “Daarmee heeft Mediahuis een garantie gegeven voor de regionale verankering van NDC”, zegt Pier Baarsma, directeur van NDC mediagroep in de Leeuwarder Courant.

Mediahuis zal voor lange tijd in Leeuwarden en Groningen blijven, verzekert topman Gert Ysebaert van Mediahuis. Er is een huurovereenkomst getekend voor “een heel lange periode” om kranten te blijven maken en drukken in Leeuwarden. Ysebaert: “Voor ons is het evident: wij blijven in de regio.” Het pand van NDC Mediagroep aan de Sixmastraat in Leeuwarden is eigendom van FB Oranjewoud en wordt straks door Mediahuis gehuurd. NDC huurt ook panden in Groningen, Winschoten, Assen en Emmen

Dagblad De Limburger meldt: "NDC heeft al een tijd financiële problemen. Het aantal abonnementen krimpt gestaag, evenals de advertentie-omzet. In 2018 kwam een verlies van 4,8 miljoen euro in de boeken op een omzet van 115 miljoen euro. Ook in het afgelopen jaar had NDC het zwaar."

De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 23 uur geleden
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00