Afbeelding

Krachtige foto's van kunstenares Janna van der Meer

Cultuur

De kunstenaar die we deze editie in alle vijf Friese Rondom-kranten aan bod laten komen is Janna van der Meer. De foto’s van Janna van der Meer uit Haskerdijken zijn intrigerend, bijzonder, opvallend, gevoelig, krachtig, onvergetelijk. Nog maar twee jaar maakt ze de beelden met haar fotocamera, die ze vervolgens via Photoshop naar haar smaak bewerkt totdat het verhaal en gevoel dat ze wil overbrengen goed genoeg is. Haar allereerste expositie is net afgelopen, bij het Fotolokaal in Tjerkwerd.

Janna is al jaren freelance tekstschrijver van beroep voor verschillende media en bedrijven en kwam ineens op het idee haar fotobeelden te maken. “Ik ben er meteen fanatiek mee aan de slag gegaan”, lacht ze. Het is haar drang om iets te vertellen, haar gevoel over de wereld, de mensheid, de natuur. “Ik kan er niet van leven, maar ik weet ook niet of het realistisch is om dat te verwachten.”

Expositieruimte Het Fotolokaal heeft haar kwaliteiten al ontdekt en het zou zomaar kunnen dat haar foto’s meer bekendheid zullen krijgen. Het is afwachten. En doorgaan. “Ik weet gewoon dat ik het moet doen. Het is mijn droom om ooit internationaal te exposeren.”

'Het is mijn droom
om ooit internationaal
te exposeren'

Zij en haar man Sjoerd Miedema runnen een biologische boerderij in Haskerdijken, haar foto’s hebben er een raakvlak mee want Janna voelt dat ze graag wil laten zien dat wij als mensen ook onderdeel van de natuur zijn en dat we er meer mee verbonden zijn dan we wellicht denken. Mensen vervreemden steeds meer van de natuur en zover is het zelfs met dieren in feite ook. “Als je een moderne koe in de natuur zet, is de kans groot dat die dood gaat. Er zijn koeien die niet eens meer weten hoe ze met hun tong gras kunnen plukken om te eten.” Janna wil de onderlinge band van alles wat er in de natuur leeft terug brengen, duidelijk maken dat alles wat leeft met elkaar verbonden is.

“Wij zijn allemaal van hetzelfde gemaakt, van dezelfde moleculen. En toch hebben we allemaal verschillende vormen. Zelfs 30.000 kippen in dezelfde stal hebben elk hun eigen karakter. Ik vind dat fascinerend. Het maakt dat ik mij in mijn gedichten afvraag: wie ben je eigenlijk, wie ben ik eigenlijk. Wat is echt en wat is niet echt?” In 2017 gaf ze haar eerste dichtbundel uit, bij uitgeverij Bornmeer, getiteld ‘Wêzen’. Haar allereerste fotoboek heeft de titel ‘Schepsels’, met bijpassend openingsgedicht erin uiteraard. Ze laat haar ‘schepsels’ in mooie en ook minder mooie momenten zien. Vroeger ging ze voor de prachtige foto’s van dito zonsopgangen en ondergangen en andere mooie momenten.

'Het hoeft niet via
veilige gebaande paden,
liefst niet'

Janna: “Ik ben verder gegroeid. Ik wil nu foto’s maken die op mijn manier mooi zijn en dat uitdragen wat voor mij wezenlijk is. Het hoeft niet via veilige gebaande paden. Liefst niet, want dat is saai. Alles wat zonder risico wordt gemaakt heeft weinig waarde.” Haar nieuwste fotoserie gaat over vergankelijkheid. Ook daar kan ze genoeg fotomomenten voor vinden op de boerderij in Haskerdijken. Op de boerderij wordt geleefd door mensen en dieren, dus alle momenten van het leven komen er ook voorbij. 

Ook daar – misschien juist daar omdat de natuur dichtbij en om je heen is - is alles met elkaar verbonden en word je er waarschijnlijk meer op gewezen dan wanneer je in een met veel huizen bebouwde omgeving woont. Janna heeft inspiratie voldoende om zich heen. “Ik vind ons eigen vee enorm fascinerend, de koeien, de paarden, kippen, honden, alles. We zijn allemaal hetzelfde en van hetzelfde gemaakt. Ik wil het graag aan iedereen vertellen en laten zien, op mijn eigen manier, en dat doe ik door mijn kunst.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 8 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 20 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 22 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 28 mrt, 15:00
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00