Schrijver Martin Scherstra toont enkele van de boeken die hij heeft geschreven.
Schrijver Martin Scherstra toont enkele van de boeken die hij heeft geschreven. Foto: Johan Vogelzang

Martin Scherstra: de enige mannelijke schrijver van Bouquet- en streekromans

Cultuur

Bouquet-reeksen van uitgeverij Harlequin, streek- en familieromans bij Zomer & Keuning: schrijver Martin Scherstra uit Dokkum is er uiterst bedreven en succesvol in. De 58-jarige maakte furore onder vrouwelijke pseudoniemen, want een man die streekromans schrijft en Bouquetreeksen: dat geloof je toch niet oftewel dat verkoopt toch niet?

Iedereen mag sinds april dit jaar weten dat hij Fleur van Ingen is, de enige die in Nederland voor de Amerikaanse uitgeverij Harlequin bouquetreeksen schrijft. Ook de streekromans voor uitgeverij Zomer & Keuning schrijft hij inmiddels onder eigen naam en niet meer als Mattie Scherstra-Lindeboom.

Onthulling niet via DWDD, maar Leeuwarder Courant
De verkoopcijfers doen het nog steeds uitstekend. Een goed boek is tegenwoordig een goed boek, een goed verhaal een goed verhaal, ongeacht wie het schrijft. Martin heeft zich volop bewezen sinds hij vanaf 2017 als Fleur van Ingen uiterst goede verkoopresultaten haalt. De Wereld Draait Door wilde zijn identiteit op primetime televisie onthullen, maar daar werkte hij niet aan mee. Via een artikel in de Leeuwarder Courant bracht hij het in april dit jaar naar buiten.

Daarna kwam hij op TV in de talkshow Op1 ook één en ander uitleggen. Aan acteur Jan Kooijman moest worden uitgelegd dat bouquetreeksen niet alleen maar over seks gaan. Mede-schrijver Özcan Okyol begreep het  genre. Soms - af en toe - moet Martin zich nog verdedigen over het niveau van zijn auteurschap. Niet iedereen snapt het dat ook voor Bouquet-romans research nodig is en personages worden uitgediept. Maar dat terzijde.

Martin kan zichzelf weer zijn
Martin mag weer Martin zijn en mooie verhalen schrijven. Hij typt op volle snelheid door, schrijft ’s ochtends voordat hij naar zijn werk bij de gemeente Noardeast Fryslân gaat in Dokkum en gaat na thuiskomst weer vrolijk verder. Zijn vrouw Pietie heeft hem altijd gesteund in de 44 jaar dat ze elkaar kennen.

Ze is zijn motivator en eindredacteur, geen manuscript  gaat de deur uit voordat zij het heeft gelezen en met Martin heeft doorgenomen. Twee zien meer dan één en ze begrijpen elkaar. Ze kennen elkaar al vanaf hun veertiende, hebben twee kinderen grootgebracht en zijn helemaal op elkaar ingespeeld. Pietie motiveerde Martin tot het schrijven van zijn eerste boek, op zijn 22-ste. Vanaf zijn zevende schreef Martin elk weekend verhalen op de typemachine van zijn vader, maar nooit maakte hij een verhaal volledig af.

Hij schreef de allereerste Friese Bouquet-roman ooit
In april kwam de eerste Friese Bouquetreeks-roman ooit uit, uiteraard geschreven door… Martin. Uitgeverij Regaad kwam met het idee en gaf de roman in samenwerking met HarperCollinsHolland uit, met financiële steun van Provincie Fryslân. Regaad is een uitgeverij van vijf vrienden die graag bijzondere boeken in het Fries uitbrengen. Het doel: het lezen in de Friese taal bevorderen. Van de Friese versie zijn 2500 exemplaren gedrukt, ook is de roman in het Nederlands verkrijgbaar.

Voor Uitgeverij Zomer & Keuning is hij met zijn twaalfde streek- of familieroman bezig, elk jaar schrijft hij zo’n pageturner van plusminus 250 pagina’s. Z&K zoals hij ze liefkozend noemt heeft hem ontdekt ofwel een kans gegeven, maar net hoe je het ziet. Martin schrijft bij uitgeverij Zomer & Keuning sinds 2001 romans onder het pseudoniem Mattie Scherstra-Lindeboom, maar met de roman Terug naar Terschelling deed hij zijn masker definitief af. Nu weet Nederland dat ook mannen familieromans schrijven, en Martin Scherstra zelfs als de beste.

Sinds 2001 streekromans, Bouquet-reeks sinds 2017
Uitgeverij Z&K was in 2001 al overtuigd van zijn kwaliteiten, het overtuigen van de Bouquet-uitgever Harlequin duurde langer. Vele jaren schreef hij er brieven naartoe om ook Bouquet-schrijver te worden. Elke keer kwam er een afwijzing. Maar Martin gaf niet op. In 2015 hield Harlequin een verhalenwedstrijd vanwege het 40-jarig bestaan. Hij won,  zijn droom kwam uit. Hij mocht écht gaan schrijven als Bouquet-auteur, zij het onder het vrouwelijk pseudoniem Fleur van Ingen.

Hij heeft doorgezet waar anderen gestopt zouden zijn en is nu een nationaal bekende bestsellerauteur. De wereld ligt aan zijn voeten. Toch? “Ik wil er vooral veel plezier aan blijven beleven, dat is het belangrijkste. Misschien zou ik wel kunnen stoppen met mijn baan bij de gemeente, maar ik heb het daar ook enorm naar mijn zin met een leuk team van collega's en een geweldige teamleider. Dat is ook heel veel waard.”

Volgend jaar zijn eerste detective
Bovendien kan hij nu ook nog eens financieel een ‘gokje’ wagen door zich op een terrein te begeven waar hij zich nog niet eerder aan heeft gewaagd. “Ik wil erg graag nog eens een detective voor volwassenen schrijven. In 2021 wil ik met die detective beginnen.” Het wordt een druk jaar, want zijn streekroman en bouquetromans gaan ook gewoon door.

Als de detective geen verkoopsucces wordt is er geen man overboord. Zijn streekromans en Bouquetreeks zijn al succesvol. Hij is een gelukkig man, leeft elke dag zijn droom. “Ik ga fluitend naar mijn werk, kom fluitend weer thuis, fluit de hele dag door. Zo ben ik nu eenmaal, dan ben ik op mijn best.”

Eén van zijn streekromans:
Terug naar Terschelling
De volwassen zussen Bente, Doutzen en Famke zijn elk een andere kant op gegaan. De oudste runt met haar moeder een cranberrybedrijf op Terschelling, de middelste is samen met haar man geëmigreerd en de jongste telg woont bij haar vader op het vasteland. Als hun moeder Anna ziek wordt, komen de twee jongere zussen terug naar het
eiland om te helpen in het bedrijf. Maar dat is niet de enige reden, want ieder blijkt ook een persoonlijke motivatie te hebben voor de terugkeer naar Terschelling.

Zijn Friese Bouquet-roman:
Leafde yn Ljouwert
As troubleshooter yn in fiifstjerrehotel is Jinte Jellema wol wat wend. Se komt dan ek fuort yn aksje as se heart dat de
Keningssuite yn ien jûn hielendal útwenne is troch in frijgesellefeest en dat de oansteande brêgeman wegeret om de keamer te ferlitten. Mei har keycard iepenet se de doar fan de lúksesuite, en mei kordate stappen rint se nei binnen ta…

Under de dûs besiket Hein van Kammen om de foarrige jûn fan him ôf te spielen. Hy woe gjin frijgesellefeest, want hy wol net trouwe. Helaas moat er wol. Foar syn mem, foar syn sakeymperium... "Jo moatte fuortdaalk dizze keamer út!' galmet it ynienen troch de badkeamer. Skrokken draait er him om, en hy sjocht in prachtige blonde frou, dy't him poerlilk oanstoarret. Wêrom is se sa boas op him? En wêrom seit in twingende stim yn syn holle: It giet oan!

De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 15 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 21 uur geleden
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00