Oefenvangrail voor brandweer van Oudega | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Drachten en omstreken
zondag 27 september, 2020 06:02
Logo rondomvandaag.nl/drachten
Foto: Brandweer Aldegea

Oefenvangrail voor brandweer van Oudega

Het nieuwe brandweerkorps van Oudega Smallingerland heeft een handige vangrail gekregen waar het realistisch kan oefenen in het losmaken van auto's die op een vangrail zijn gebotst. De Oudegasters zijn er maar wat blij mee, andere Friese korpsen moeten naar het oefencentrum in Wijster (Drenthe) om zoiets te oefenen.

Oudega is een bijzonder geval, het krijgt namelijk het 66ste brandweerkorps van Friesland. Vorig jaar maakte Brandweer Fryslân het plan bekend voor een extra kazerne en ploeg in de gemeente Smallingerland. De dorpen Oudega en Nijega en natuurgebied De Alde Feanen liggen nu nog in een witte vlek op de brandweerkaart van Fryslân. Dankzij een extra kazerne in Oudega gaat de aanrijtijd in het gebied - nu vaak nog boven de kritische grens van 18 minuten -  straks flink omlaag.

Afgelopen voorjaar gingen 22 inwoners van start met hun opleiding tot brandweerman of -vrouw. Want als de geplande kazerne in 2022 wordt geopend, moet die uiteraard bemenst worden. Over drie jaar moet er een complete ploeg staan. De vangrail kan alvast een handig hulpmiddel zijn zodat de kans het grootst is dat de vrijwillige brandweerlieden hun opleiding in één keer goed afronden.

Meer berichten