De oprichters van Flow, van links naar rechts: Daan van Klinken, Danny Wilson and Niels Mulder
De oprichters van Flow, van links naar rechts: Daan van Klinken, Danny Wilson and Niels Mulder Foto: Hans van Dijk

De app Flow herontdekt ouderwetse spaarpotjes, maar nu slimmer, sneller én uiteraard online

Bedrijf in beeld

TIJNJE - Start-ups, dat zijn toch van die ingewikkelde techbedrijven die alleen ontstaan in de Randstad of in de VS? Niet helemaal! Het hoofdkantoor van Flow, een financiële app die 1 september gelanceerd wordt, staat namelijk in het rustige Tijnje, midden in de landerijen. Eén van de oprichters, Daan van Klinken, vertelt aan RondOm Vandaag over de nieuwe app die ook uw leven wel heel makkelijk gaat maken en hoe het is om een bedrijf te runnen in Friesland, terwijl zijn collega's overal ter wereld aan het werk zitten.

Kent u het nog, de spaarblikken van Brabantia? Vroeger, in die goede oude tijd, toen mensen nog per week en in cash werden uitbetaald, werd het loon nauwkeurig verdeeld over verschillende potjes, meestal van het merk Brabantia. Zoveel gulden ging naar de boodschappen, zoveel naar de spaarpot en natuurlijk werd er een bedrag weggelegd voor de kinderen, voor de auto en de vakantie. Een overzichtelijk systeem, want als je op woensdag zag dat het potje voor boodschappen al bijna leeg was, dan wist je dat je de rest van de week rustig aan moest doen.

Door de opkomst van mobiel bankieren is het allemaal wat onoverzichtelijker geworden. De meeste mensen krijgen al hun inkomsten binnen op één grote hoop en dit sorteren is lastig en tijdrovend. Als je al meerdere spaarrekeningen kan openen, dan is dat meestal beperkt en niet geautomatiseerd, hoewel je tegenwoordig wel budgetrekeningen kan openen bij sommige banken. Elke keer als je wat binnen krijgt, dan moet je dit handmatig overmaken naar je verschillende potjes. Dat kost niet alleen tijd, maar ook wilskracht. Voor freelancers en zzp'ers is dit systeem nog lastiger. Zij krijgen niet één keer per maand loon, maar meerdere facturen van verschillende opdrachtgevers, waarvan je ook nog een deel aan de kant moet zetten voor de belasting, voor je eigen pensioen en een eigen 'verzekering' voor wanneer je even niet kan werken. Ga dat maar even regelen binnen de beperkte mogelijkheden van je bank...

Dat moet toch makkelijker kunnen, bedachten Daan van Klinken en Niels Mulder, de oprichters van de app Flow. Daan en Niels zijn productontwerpers en hebben aan bekende apps meegewerkt, maar hadden ook de droom om een eigen app te lanceren en van begin tot eind dit helemaal zelf te regelen. Om te werken aan die droom gingen ze allebei uit dienst en begonnen ze als freelancers. Dat bracht praktijkervaring in de financiële verplichtingen die horen bij freelancen, maar gaf hen de mogelijkheid om te sparen en in hun vrije tijd bezig te zijn met hun plan.

In die tijd verhuisde Daan samen met zijn vrouw naar Tijnje, op zoek naar rust, ruimte en natuur en dat werkt prima. Het team achter Flow werkt 'remote'. "Dat heeft meerdere voordelen," legt Daan uit: "Medewerkers kunnen overal werken waar ze willen, als ze maar een goede internetverbinding hebben en beschikbaar zijn om te Zoomen. Daarnaast kunnen we op deze manier grote talenten aantrekken. Als je een vast hoofdkantoor hebt, wordt je beperkt omdat je dan op zoek moet naar mensen uit de buurt. Wij hebben iemand zitten in Zuid-Holland, maar ook in Spanje en in Berlijn. Eén medewerker reist zelfs de wereld rond en woont nu in Georgië." Flow heeft ambities om heel Europa te veroveren en dan is het ook handig om te werken met een internationaal team dat alle regeltjes en gebruiken van een land kent: "Niet overal wordt op dezelfde manier omgegaan met geld. Die informatie kunnen we gebruiken om de apps gebruiksvriendelijk te maken voor iedereen." Bijzonder is het wel dat zo'n unieke start-up als Flow een hoofdkantoor heeft in Tijnje. Daar wordt wel gek van opgekeken: "De meeste start-ups vind je toch in de Randstad of zelfs in de VS, niet in een klein dorpje in Friesland. Maar Tijnje ligt mooi aan de snelweg, de huizenprijzen liggen veel lager en de natuur is prachtig, dus waarom ook niet?"

De app Flow

Elk jaar organiseren Niels en Daan, samen met andere ontwikkelaars een hackathon, een bijeenkomst van knappe koppen die in een weekend een applicatie ontwikkelen en lanceren. De eerste hackathon vond plaats in, jawel, Tijnje, maar op verzoek van Daans vrouw zijn ze voor de tweede op zoek gegaan naar een nieuwe plek. Op een Alpacaboerderij ontstond de eerste versie van Flow, in 2018, uit opgedane ervaring als freelancer.

"Als zzp'er zijn geldzaken als snel overweldigend en ingewikkeld," geeft Daan toe, "Je ontvangt meerdere keren per maand geld waarvan je een deel later weer moet afstaan aan de belasting. Daarnaast spaar je zelf voor je pensioen, leg je geld weg voor noodgevallen, spaar je voor een mooie reis of auto en natuurlijk wil je ook een deel gewoon uitgeven aan boodschappen, kleding, je huur of hypotheek en je vaste lasten. Er kan tegenwoordig zoveel automatisch, maar waarom is dit nog zo ingewikkeld?"

Tijdens die hackathon werkten ze een concept uit waarbij een app op je mobiele telefoon dit allemaal automatisch voor je kan regelen. De app herkent bijvoorbeeld het woordje 'factuur' en stort bijvoorbeeld automatisch 21% van de factuur naar het potje voor de belastingen. Wil je aan het begin van de maand 400 euro klaar hebben staan voor boodschappen, dan zet de app automatisch 400 euro op die rekening, of als je nog wat overhad van de vorige maand, dan kun je er ook voor kiezen om het aan te laten vullen tot 400.

De ouderwetse spaarpotjes, die geldzaken zo overzichtelijk maakten, zijn dus terug van weggeweest, maar nu slimmer, sneller en online. "We willen eigenlijk dat iedereen gewoon lekker kan leven en geld uit kan geven, zonder zich zorgen te hoeven maken. Veel mensen vinden financiën spannend en moeilijk, omdat het totaal niet overzichtelijk is. We hopen dat de app een deel van die onzekerheid weg te nemen door een aantal zaken te automatiseren. Geen angst meer dat je geld al op is, maar de maand nog niet. Geen negatieve verrassingen als je inkomstenbelasting moet doen."

Na de hackathon in 2018 werd het idee van Flow al snel opgepikt. Onder andere Alexander Klöpping, bekend van een andere succesvolle start-up Blendle, tweette over de app en binnen een week hadden al honderden mensen enthouasiast gereageerd op het idee met de vraag wanneer en hoe ze de app van Niels en Daan konden downloaden. De jongens wisten, dit is dus echt een goed idee, en gingen van start.

Het zat ze alleen niet echt mee, want juist in die periode werd de wet veranderd en moest het team hele zware vergunningen, zoals de PSD2, behalen om de app überhaupt in de appstores te krijgen. Daarvoor had je niet alleen veel kennis nodig, maar ook geld. Het plan om de app helemaal van hun eigen spaargeld te kunnen bekostigen, viel daarmee in het water, maar verschillende investeerders, waaronder de Samenwerkingsverband van de drie noordelijke provincies, geloofden in hun idee. Nu alle belangrijke vergunningen binnen zijn is het tijd voor de lancering. Vanaf 1 september is de app beschikbaar voor iedereen.

Meer informatie over Flow, ga naar https://flowyour.money

Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 20 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00