Klei met veen mengen moet bodemdaling verminderen | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Drachten en omstreken
woensdag 23 september, 2020 20:57
Logo rondomvandaag.nl/drachten
Traditionele Friese kleigrond.
Traditionele Friese kleigrond.

Klei met veen mengen moet bodemdaling verminderen

Het Veenweideprogramma Fryslân heeft vrijdag 7 augustus de veldproef “klei IN veen” gestart aan de Marwei in Delfstrahuizen. Deze veldproef bij twee agrarische bedrijven, maatschap Holtrop en maatschap Boon, is onderdeel van de pilot “klei IN veen’. Hierin wordt onderzocht of veenoxidatie (en daarmee bodemdaling en CO2 uitstoot) is te verminderen door klei een verbinding aan te laten gaan met de organische stof uit veen.

In de Krimpenerwaard (Zuid-Holland) wordt al geëxperimenteerd met klei in veen door klei een verbinding aan te laten gaan met de organische stof uit veen. Dat zou veenoxidatie en daarmee bodemdaling en CO2 uitstoot verminderen. In dat gebied werd waargenomen dat veengrond waar jaarlijks rivierwater over stroomt en klei achterblijft, minder bodemdaling optreedt dan veengrond waar dat niet gebeurde. In dat veengebied is daarom in 2018 onderzoek gestart.

In 2019 is Fryslân daarbij aangehaakt voor wat betreft het onderzoek in het laboratorium aan CO2-emissies van Fries veen en Friese klei. De veldproef in Delfstrahuizen bij de maatschap Holtrop en maatschap Boon, staat in het teken van praktijkervaringen opdoen.

Meer berichten