Afbeelding

'Zicht op Stikstof' en 'Open Poen' krijgen elk drie ton subsidie

Algemeen

De Friese projecten 'Zicht op Stikstof' en 'Open Poen' krijgen elk driehonderdduizend euro van de nationale overheid. Het Rijk ondersteunt deze twee vernieuwende projecten die zijn ingediend door de provincie Fryslân bij het Innovatiebudget Digitale Overheid. De provincie Fryslân experimenteert samen met andere overheidspartners met digitale innovaties. Die moeten bijdragen aan een transparante dienstverlening met minder administratieve druk voor inwoners en andere partijen.

Open Poen is een digitale dienst
Open Poen is een digitale dienst voor het aanvragen en verantwoorden van kleinere subsidies. Het werkt eenvoudig: subsidieaanvragers krijgen een bankpasje van de provincie waarmee ze vanuit een voor iedereen in te zien bankrekening kunnen beschikken over het aan hen toegekende geld. Ze kunnen zelf direct alle betalingen doen met het pasje. Het is een open, transparant systeem.

De provincie wil hiermee initiatiefnemers en de samenwerking tussen bewoners faciliteren, volledige openheid creëren over hoe het subsidiegeld wordt besteed en de administratieve verantwoording voor subsidieontvangers zo miniem mogelijk maken. Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Amsterdam. Het prototype wordt in Fryslân uitgeprobeerd binnen het provinciale Iepen Mienskips Fonds (IMF). Het IMF streeft al naar een zo laag mogelijke administratieve belasting voor aanvragers, met Open Poen kan dit mogelijk nog verder omlaag.

Stikstof-project koppelt metingen
Het project ‘Zicht op stikstof’ maakt digitale koppeling mogelijk van drie verschillende methoden om de verspreiding van stikstof, de bron, het transport en de effecten in de natuur te meten. Hierdoor kan sneller en op transparante wijze worden nagegaan wat de effecten zijn van maatregelen gericht op stikstofreductie. Vijf provincies en andere partijen slaan de handen ineen om dit project ten uitvoer te brengen. Andere provincies kunnen eenvoudig deelnemen, ook na afronding van het experiment. Ook de uitrol naar andere landen is mogelijk. Zicht op Stikstof start na de zomervakantie.

Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 19 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00