Maud Soetens
Maud Soetens Foto: KaatjeKiek_2013

Zitten we er in 2050 droogjes bij of krijgen we natte voeten?

Algemeen

FRIESLAND - Klimaatverandering heeft invloed op ons allemaal. Toch is het lastig om informatie te vinden over wat deze klimaatverandering voor jou, jouw kinderen of kleinkinderen in petto heeft. Om dit inzichtelijk te maken heeft Esri Nederland de website www.checkmijnklimaat.nl gelanceerd. Vul hier je postcode in en je krijgt bijzondere inzichten in wat er in jouw woonplaats gaat veranderen.

Klimaat is al jaren een hot item in de politiek. Klimaat, en dan met name klimaatverandering, heeft grote invloed op de nieuwe wetgeving van zowel onze landelijke overheid als lokale overheden en die nieuwe, herziene of aangepaste wetten gaan ons allemaal raken. Toch merken we eigenlijk maar weinig van het klimaat in onze eigen leefomgeving. Ja, de afgelopen zomers waren allemaal droog en de winters zijn steeds minder koud. Wat zegt dat dan over klimaat en dan vooral, wat zegt dat over hoe wij erbij zitten over dertig jaar?

In het nieuws wordt ook veel gepraat over klimaatveranderingen, maar vaak gaat dit over grote gevolgen in andere delen van de wereld. Zwaardere moessons en overstromingen in Zuidoost Azië, bosbranden in Australië of Afrikaanse woestijnen die steeds meer uitbreiden. We maken ons wel zorgen, maar tot nu toe lijkt die ‘klimaatverandering’ onze deuren over te slaan. Toch? 

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt echter dat ook hier in Nederland de gevolgen van klimaatverandering wel degelijk voel- en zichtbaar worden. Ons land is daarnaast niet over één kam te scheren, maar kent grote regionale en soms zelf lokale verschillen. Kortom, zoveel verschillende onderzoekers met zoveel verschillende (lokale) onderzoeksresultaten, dat levert een enorme bult onoverzichtelijke en onbegrijpelijke data op. Begrijpen wat klimaatverandering voor jou betekent is zo makkelijk dus nog niet. 

Esri ontwikkelt al jaren software voor overheden en bedrijven waarmee zij deze overvloed aan data kunnen begrijpen en toepassen. Esri maakt dus software die al die data van al die verschillende onderzoekers kan verzamelen én kan uitleggen. Met de kaarten die worden geproduceerd door de software van Esri weten beleidsvoerders precies wat er speelt in de omgeving en hier passen ze hun plannen op aan. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van nieuwe woonwijken en het onderhouden van natuurgebieden. Zonder het te merken, is de kans groot dat jij al in aanraking bent gekomen met de software van Esri, want hun kaarten staan vaak ook op site van bijvoorbeeld de gemeente, de provincie Friesland of het Wetterskip. De kaarten lichten toe waarom deze overheden bepaalde keuzes hebben gemaakt. 

RondOm Vandaag sprak met Bas Bijtelaar en Maud Soetens van Esri Nederland over hun bijzondere missie om lokale data over klimaatverandering beschikbaar te maken voor iedereen. Bijtelaar: “We vinden het ontzettend belangrijk dat alle mensen deze data kunnen vinden, en misschien nog wel belangrijker dat ze die data ook begrijpen en kunnen toepassen op hun eigen situatie.”

Daarom lanceerde Esri Nederland de site www.checkmijnklimaat.nl. Hier kun je heel eenvoudig je eigen postcode invullen (4 cijfers en 2 letters) en binnen een paar seconde zie je hoe het klimaat in je omgeving gaat veranderen in 2050 en wordt er ingezoomd op vier verschillende punten; wateroverlast, hitte, droogte en overstroming. 

Soetens is voor RondOm Vandaag ook even in de cijfers gedoken en heeft de vijf regio’s waar wij uitkomen (Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Sneek en de Stellingwerven) nader onderzocht: “In Oost- en Weststellingwerf zien we bijvoorbeeld dat er een opvallende stijging komt van aantal tropische dagen. In andere Friese gemeenten zien we deze stijging ook, maar lang niet zoveel als in de Stellingwerven, waar het aantal tropische dagen misschien wel met tien gaat toenemen.”

Het zal in sommige delen van Friesland ook veel droger gaan worden dan in andere delen. Verwacht wordt namelijk dat in Leeuwarden en Sudwest-Fryslan een groter tekort aan neerslag gaat vallen dan in andere gemeenten: “Nu valt er per jaar ongeveer 150 tot 180 millimeter neerslag te weinig. Dat tekort zal in alle gemeenten groter worden, maar in Leeuwarden en Sudwest Fryslan nog duidelijker. Daar zal in 2050 elk jaar zo’n 210 tot 240 millimeter te weinig vallen.” Soetens merkt wel op dat een tekort aan neerslag niet als enige factor invloed heeft op de droogte van een gebied: “Dan heb je het ook over hoe goed de grond water kan vasthouden bijvoorbeeld en daar kijken we niet na. Uiteindelijk is het ook een voorspelling, ik zou dus boeren niet aanraden gelijk hun biezen te pakken daar.”

Esri ziet de kracht in kaarten en dat is ook de reden waarom ze dit project zijn begonnen. “Cijfers zeggen niet zoveel als je ze niet begrijpt,” legt Bijtelaar uit, “kaarten kun je daarentegen vaak begrijpen in één oogopslag.” Klimaatverandering is een big issue maar wil je weten wat dit voor jou betekent, dan raak je bedolven onder een hele lading onbegrijpelijke data. “Daar wilden we verandering in brengen.”

Met de kennis op de kaarten van Esri kun je je, net als wat overheden en bedrijven al doen, voorbereiden op de toekomst. Bijtelaar: “We zien bijvoorbeeld dat we naast droogte ook vaker wateroverlast gaan krijgen. Er valt minder neerslag, maar als het regent, valt er meer in één keer. Door nu kleine dingen aan te passen, zorg je dat je later geen natte voeten hebt. Creëer plekken in je omgeving waar water weg kan stromen in de grond. Dus geen grijs, maar groen. Organiseer dit in je tuin of samen met je buren of het wijkteam. Het zijn kleine dingen waar je nu al mee kan beginnen.”

Ben jij nu ook benieuwd wat klimaatverandering inhoud in je eigen omgeving? Check het op www.checkmijnklimaat.nl. Naast de vier punten die de site uitlicht, kun je op de site van Esri veel meer informatie vinden en onderzoeken. Wil je meer weten over bepaalde onderwerpen als droogte en het effect hiervan, dan zul je op hun site veel data, informatie en duiding vinden. Zeker de moeite waard! 

Bas Bijtelaar
Het aantal tropische dagen zal anno 2050 in Oost- en Weststellingwerf ontzettend stijgen. Screenshot van www.checkmijnklimaat.nl met een postcode in Wolvega.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 59 minuten geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 2 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 5 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid gisteren
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00