Afbeelding

De Wiken winnaar Energiestrijd!

Algemeen

DRACHTEN - Woonzorgcentrum De Wiken, van ZuidOostZorg, in Drachten heeft de Energiestrijd voor Zorghuizen van Urgenda gewonnen. De afgelopen drie maanden is er hard gewerkt om zo veel mogelijk energie te besparen. Ironisch feit: de Energiestrijd werd door De Wiken in december 2019 afgetrapt met de achteraf ironische slogan ‘Besparen is besmettelijk. Geef het door!’…

Trotse winnaars 
“Dit hadden we van te voren nooit verwacht”, zegt Japke Jongsma, Welzijnscoördinator bij ZuidOostZorg en één van de ‘Energiecaptains’ tijdens de Energiestrijd. “We hebben er hard voor gewerkt en gaandeweg werd steeds duidelijker dat we goed bezig waren.” De Energiestrijd is in De Wiken echt gezamenlijk opgepakt: bewoners én medewerkers zetten hun beste beentje voor om energie te besparen. “Het wedstrijdelement heeft veel losgemaakt in De Wiken. Het doel was natuurlijk energiebesparing, maar als je meedoet met een wedstrijd wil je ook winnen”, zegt Jongsma. Twee bewoonsters meldden zich dan ook snel aan als Energie-ambassadeur. “De dames zijn meerdere keren alle deuren langs geweest om iedereen te motiveren, echt super”.

Bewustwording en besparen 
Voor ZuidOostZorg is duurzaamheid een belangrijk thema. De winst van De Wiken wordt dan ook gebruikt als goed voorbeeld voor alle andere locaties. “Energiebesparing gaat over zaken als LED-verlichting en zonnepanelen, maar ook heel erg over ons gedrag”, zegt bestuurder Simone Meertens. “De Energiestrijd liet ons zien dat een paar gemotiveerde mensen op locatie, samen met een wedstrijdelement en inspirerende communicatie het verschil maken”. ZuidOostZorg gaat komende winter proberen een eigen Energiestrijd te organiseren. “De inzichten en communicatiemiddelen hebben we al, dus nu willen we elkaar op een leuke en laagdrempelige manier uitdagen”, aldus Meertens.

“Besparen is besmettelijk. Geef het door!”
De slogan die in De Wiken werd gebruikt om het besparen van energie onder de aandacht te brengen blijkt nu toch wat een aparte lading gekregen te hebben. “Ook in deze tijd is het leuk te horen dat je zo’n wedstrijd hebt gewonnen. We kunnen wel wat lichtpuntjes gebruiken zonder dat daarvoor een lamp aan hoeft”, zegt Japke Jongsma. “Maar we zien nu ook de ironie van de zin ‘Besparen is besmettelijk. Geef het door!’, omdat we er in deze dagen juist alles aan doen om besmetting te voorkomen. We zijn in ieder geval trots dat we hebben gewonnen en gaan het met onze bewoners vieren!” Het Lentebal, dat aanvankelijk de prijs was voor de winnaars van de Energiestrijd, is door de omstandigheden uitgesteld tot een later tijdstip.

Afbeelding
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 9 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 12 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 15 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag in Drachten? Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 23 apr, 10:00