woensdag 8 april, 2020 17:20
Logo rondomvandaag.nl/drachten
Foto: Nierstichting Restaurant Driedaagse

Restaurants in heel Nederland laten proeven hoe smaakvol minder zout eten is

Van 23- 29 maart doen restaurants door heel Nederland mee aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Dit jaar sluiten een record aantal restaurants zich aan bij het culinaire evenement. In deze week serveren deelnemende restaurateurs een zogeheten tasting-menu met aandacht voor verse ingrediënten, pure smaakmakers en minder zout. Met als doel: Nederland te laten proeven dat minder zout eten juist heel smaakvol is. Het evenement komt mede tot stand in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland.

Deelnemende restaurants in Friesland
In Friesland doen de volgende restaurants mee: Restaurant Het Spijshuys (Boornbergum), Lokaal op Hatsum (Dronrijp), Het Havenmantsje (Harlingen), Hof van Olderberkoop (Oldeberkoop), Le Petit Bistro (Sneek), Hotel & Restaurant WeidumerHout (Weidum) en Kerkrestaurant ’t Ponkje (Woudsend). Hof van Oldeberkoop: “Wij willen laten zien dat gezond eten ook op een leuke manier bereid kan worden zonder toegevoegde zouten. Door het fermenteren en inleggen van onze producten kunnen wij laten zien dat zout niet nodig is om een heerlijk gerecht te presenteren.” Reserveren voor lunch of diner kan via restaurantdriedaagse.nl.

Nieuwe ambassadeur tijdens 3e editie
Dit jaar heeft Tim Golsteijn van het Amsterdamse Bougainville zich aangesloten als vijfde ambassadeur van de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Tim: “Mensen zijn zo gewend aan zout, ze proeven de pure smaken van producten bijna niet meer. En dat is jammer want juist die smaken maken een gerecht pas echt interessant. Ik wil mijn gasten inspireren om ook thuis met alternatieve smaakmakers minder zout gaan koken.” Ambassadeur-chefs Menno Post (Olivijn), Ferry van Houten (Het Bosch @ the Waterfront), Wilco Berends (De Nederlanden) en Marko Karelse (Villa la Ruche) zijn vanaf de start aan het smaakevenement verbonden.

Chefs van de toekomst
Nieuw dit jaar is de betrokkenheid van chefs in opleiding. Zo doet het Koning Willem I College ook mee. Door leerlingen kennis bij te brengen over minder zout en hen het zelf te laten ervaren, wordt het vanzelfsprekend andere smaakmakers te gebruiken.

Minder zout hard nodig
85 % van de Nederlanders eet te veel zout. Het merendeel van dit zout, zit verwerkt in alledaagse producten zoals broodjes, kazen, vlees en vleeswaren, kant-en-klare soepen en vleesvervangers. Opgeteld over de dag krijgen mensen hierdoor te veel zout binnen. En beschadigen zo ongemerkt hun nieren. Maar liefst 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade.

De Nierstichting Restaurant Driedaagse is onderdeel van de landelijke zoutcampagne die begin maart van start gaat.

Meer berichten