Afbeelding

Elk huisdier verdient een waardig afscheid

Bedrijf in beeld

Voor veel mensen is het verliezen van een geliefd huisdier een enorm verdrietige gebeurtenis. Je maatje, die al de jaren naast je stond, is er opeens niet meer. Hij of zij verdient niets meer dan een waardig en respectvol afscheid. Bij Dierencrematorium Domesticus heeft u alle ruimte en tijd om uw huisdier een laatste eer te geven.

Nog niet zo lang geleden werkten vader Leo en zoon Rudy Bekema nog in de bouw. Door een motorongeluk van Rudy was dat werk niet meer voor hem weggelegd. Hij klopte bij zijn vader aan met een nieuw idee. Hij had het verlies van een huisdier van dichtbij meegemaakt en was onder de indruk van het verdriet dat dat met zich meebracht. Samen besloten Rudy en Leo en hun vrouwen Dorien en Irene een plek te creëren waar baasje op een waardige en respectvolle manier afscheid kunnen nemen van hun huisdier.

Dankzij hun ervaring in de bouw konden ze zelf de huidige locatie van Dierencrematorium Domesticus ontwerpen en bouwen. “Rudy heeft vooral ervaring in de staalbouw,” vertelt Leo als ik bij hem aanschuif in de ontvangstruimte. “Hij heeft zich bemoeid met de staalconstructie, ik met de verdere bouw. Onze vrouwen hebben zich gebogen over de uiteindelijke inrichting.” Tijdens de bouw hebben ze een paar dagen meegelopen met verschillende andere dierencrematoria: “Vooral om te weten in wat voor wereld we terecht zouden komen.”

Leo en zijn familie hebben dagelijks te maken met veel verdriet, maar zwaar werk zou hij het niet noemen: “Nee, persoonlijk vind ik het juist heel dankbaar werk. Huisdieren nemen steeds meer een centrale plek in in het gezin. Voor veel mensen is een hond, kat, vogel of ander huisdier veel meer dan alleen een huisdier. Het is hun kind geworden. Daarom vinden we het ook zo belangrijk dat iedereen de tijd en ruimte krijgt om afscheid te nemen. Soms hebben ze er maar tien minuten voor nodig, soms meer dan een uur, bij ons mag je zo lang de tijd nemen als je wilt.” Hij laat mij één van de afscheidsruimtes zien. Op een tafel ligt een zacht mandje, nu nog leeg. Over een paar uur ontvangt hij weer een gezin. Er ligt een schaar en een glazen flesje om wat haartjes te bewaren. Natuurlijk staat er ook een doosje tissues: “Soms hoor je hun gehuil, dat gaat door merg en been. Mensen zullen hier ook niet met een lach op hun gezicht weglopen, maar ik wil wel dat ze een fijn gevoel overhouden aan hun afscheid.”

Bij Dierencrematorium Domesticus kun je kiezen voor een individuele crematie of een collectieve. Bij de individuele crematie krijg je de as van je huisdier weer terug, bij een collectieve is dit niet mogelijk. Hun as wordt uitgestrooid op het strooiveld aan de achterkant van het gebouw. “Elk dier dat hier wordt gebracht krijgt een uniek crematie-medaillon, of je nu kiest voor een collectieve of individuele crematie,” legt Leo uit, “Zo weten we altijd wie het was, wat hun naam was en we kennen de verhalen die de baas ons heeft verteld.”

Bij een individuele crematie is het mogelijk om zelf een urn, luxe strooikoker of standaard asblik uit te zoeken. Op verzoek maken ze een pootafdruk van inkt of klei. In de ontvangstruimte, waar we dit interview begonnen, is het mogelijk om na het afscheid de wensen te bespreken. Uit het verhaal van Leo blijkt met hoeveel respect ze omgaan met de dieren die onder hun hoede worden gebracht. Hij en zijn familie hebben een plek gemaakt waar je op een waardige manier afscheid kan nemen van een geliefd huisdier.

Ga voor meer informatie naar: www.dierencrematoriumdomesticus.nl

Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 23 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00