Afbeelding

"In onze leesclub vertrouwen we elkaar"

Algemeen

Van 25 tot 31 januari is het de nationale dag van de leesclubs. Iedereen weet wel wat een leesclub is, maar dat er ook velen worden georganiseerd in de buurt is voor velen onbekend. Ook in Drachten komen er mensen bijeen om boeken te lezen én te bespreken. Wij spraken met Carla, lid van een leesclub, vertelt ons alle ins-en-outs.

Wat is een leesclub?

Een leesgroep is een groep mensen (meestal vrouwen), die het leuk en leerzaam vinden om boeken te lezen en hierover te discussiëren met anderen. Wij komen 1 x per 5/6 weken bij elkaar thuis. Afwisselend als gastvrouw en "groepsleider".

Wat voor boeken worden er gelezen in jullie leesclub?
De boeken die we lezen kiezen we uit een lijst, die door de bibliotheek wordt samengesteld. Meestal originele Nederlandstalige boeken, soms vertalingen.

Wat voor mensen zitten er in jullie leesclub?
De mensen/vrouwen in onze leesgroep zijn heel divers, qua opleiding, interesse en achtergrond. Dit maakt het steeds weer verrassend.

Wat is jouw favoriete boek die jullie afgelopen jaar hebben gelezen?
Mijn favoriete boek is: De acht bergen van Paolo Cognetti. De liefde voor de natuur, de mensen en hun relatie worden zo beschreven alsof je er middenin zit.

Waarom is het leuk om bij een leesclub te horen?
Het leuke van bij een leesgroep horen is het contact met andere mensen van diverse pluimage. Mensen met wie je anders wellicht geen contact zou hebben. Na het lezen van het boek en het bespreken ervan kom je soms tot heel andere inzichten. Zoveel mensen zoveel meningen. Wij zijn nu circa 5,5 jaar als leesgroep bij elkaar en kennen elkaar ondertussen vrij goed. Voor de boekbespreking (met koffie/thee en wat lekkers) praten we eerst over van alles en nog wat. Hoe gaat het met iedereen en zo leren we elkaar ook privé beter kennen. We vertrouwen elkaar.

Is er ruimte in jullie leesclub?
We hebben besloten dat we voorlopig geen nieuwe mensen toelaten. Hebben het een keer geprobeerd, maar dat is niet bij iedereen goed bevallen.

Welke tips geef je aan mensen die zelf een leesclub willen beginnen?
Mensen die zelf een leesclub willen beginnen raad ik aan eerst even bij de bibliotheek te informeren. Zij hebben een lijst met de te lenen boeken en kunnen je wellicht meer tips geven. Zelf ben ik 5,5 jaar geleden bij een voorlichtingsavond in de bibliotheek geweest. Ook was daar een selectie van de te lezen boeken te zien.Van daaruit zijn we met 3 mensen gestart en via de bibliotheek hebben zich later meer mensen bij ons aangesloten. Er is bij ons één contactpersoon, die de reservering van de boeken regelt, in overleg de data vastlegt en de financiën doet. Start niet met teveel mensen tegelijk, dit werkt niet in de discussie; iedereen wil aan het woord komen en z'n zegje doen.

Afbeelding
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 23 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00