Afbeelding

Bijgeloof: nuchtere Fries doet eraan rond Oudejaarstrekking

Algemeen

Kilometers omrijden om bij één specifiek verkooppunt je Oudejaarslot te kopen. Schietgebedjes doen, praten tegen je lot of je visualiseren dat je al gewonnen hebt. Dit jaar zijn wij 'nuchtere' Nederlanders weer volop in de ban van de Oudejaarstrekking. Wat blijkt, we zijn behoorlijk bijgelovig. Ook in Friesland. Om het geluk af te dwingen, koopt bijna een derde van de spelers hun lot altijd in dezelfde winkel (32%). 20% visualiseert dat hij of zij al gewonnen heeft en 8% doet weleens een schietgebedje voor hun lot. Opvallend gegeven; als we die geldprijs winnen, dan houden we onze mond tegen onze kinderen. Dat blijkt uit representatief onderzoek* van Motivaction in opdracht van Staatsloterij.

Bijgeloof, het speelt voor veel Nederlanders een rol bij de Oudejaarstrekking. Naast omrijden naar een specifiek verkooppunt, die ene 'gelukswinkel' waar al eerder een grote prijs viel, is vooral het meespelen met geluksgetallen populair. Maar het kan nog gekker! Daar weten ze in Friesland alles van. Eén op de tien spelers uit die provincie steekt weleens een kaarsje aan om het geluk een zetje in de goede richting te geven (10%) en een even grote groep heeft het lot zelfs weleens gekust (10%). Voor wat extra geluk, laat 4% zelfs een waarzegger een voorspelling doen over hun Oudejaarslot. In totaal houdt de helft van alle spelers in Nederland er wel één of meerdere gewoonten op na en 2% schuwt zelfs geen enkel middel om het lot te bespelen.

Verhalen van de winkelvloer

De verkopers van Oudejaarsloten herkennen het bijgeloof. Eigenaar Peter van der Kamp van Compaenen Tabakspeciaalzaak Peter van der Kamp in Leeuwarden (Friesland). "Omdat er hier een keer een miljoen, 2 keer een ton en diverse andere grote geldprijzen zijn gevallen, rijden mensen speciaal naar Leeuwarden om bij onze 'gelukswinkel' loten te kopen. We hebben ook klanten die nooit de voorkant van hun loten willen zien omdat ze denken dat het anders ongeluk brengt. Er komt hier ook een klant die altijd het allerlaatste lot van die dag wil hebben, hij komt 1 minuut voor de winkel sluit binnen om zijn lot te kopen. Als er dan nog iemand voor hem is, dan wacht hij. Over bijgeloof gesproken."

Speciaal voorgevoel

Bijgeloof, landelijk geldt dat één op 3 Nederlanders (34%) er aan doet. Bij de Staatsloterij kun je zelf het eindcijfer van je lotnummer kiezen. Het favoriete geluksgetal is eindcijfer 7, maar Nederlanders kiezen ook vaak voor hun eigen geboortedag of- jaar (12%) of die van hun partner of kinderen (7%). Ook hier speelt bijgeloof een rol, want 16% kiest voor een bepaald eindcijfer omdat hij of zij een (voor)gevoel heeft dat daar een prijs op gaat vallen. In totaal houdt de helft van alle spelers er wel één of meerdere gewoonten op na en 2% schuwt zelfs geen enkel middel om het lot te bespelen. Dit jaar koopt bijna de helft van de Nederlanders een Oudejaarslot (49%).

Míjn geheim

Wat te doen met een miljoen? We gaan dit uiteraard vieren. In heel Nederland vieren vier van de vijf mensen het uitgebreid als ze een miljoen of meer zouden winnen (79%), maar niet iedereen zou dit blijde nieuws delen. Eén op de tien Nederlanders zou het winnen van een miljoen of meer verzwijgen voor zijn of haar naaste omgeving (10%). Zo'n 15% vertelt het zelfs niet aan de eigen partner als de prijs op hun lotnummer is gevallen. En tegen vrienden wordt het vaakst gezwegen over het winnen van een miljoen of meer: slechts 29% van Nederland zou dit nieuws delen met zijn of haar beste vriend(in). Ook kinderen worden geen deelgenoot gemaakt van de pas verworven rijkdom. Eén derde van de Nederlanders met kinderen houdt tegenover hun eigen kroost de mond dicht over het winnen van een grote geldprijs.

Afbeelding
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 8 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00