dinsdag 4 augustus, 2020 01:20
Logo rondomvandaag.nl/drachten
Foto:

'Steek vuurwerk nooit af vanuit je hand'

De jaarwisseling staat voor de deur en dat is elk jaar weer een feestje. Helaas horen we elk jaar ook weer de gruwelijkste verhalen over de slachtoffers van vuurwerk. In Drachten is Veneboer Camping & Outdoor één van de bekendste namen voor de verkoop van vuurwerk. We gingen met ze in gesprek over een veilige jaarwisseling.

Welk soort vuurwerk verkopen jullie het meest?
"Wij verkopen het meest consumenten vuurwerk categorie 2. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rotjes, fonteinen en cakes (vuurwerkpotten)."

Wat doen jullie met het overgebleven vuurwerk dat niet verkocht is?
"Als we volle dozen over hebben dan mogen die retour naar onze leverancier. De aangebroken dozen komen in een veilige vuurwerkbunker en kunnen we volgend jaar weer verkopen."

Wat is het meeste wat een klant heeft uitgegeven aan vuurwerk bij jullie?
"Dit is een vraag waar we niet antwoord op willen geven, maar het bedrag bestaat in ieder geval uit 4 cijfer (voor de komma...)"

Vinden jullie dat een vuurwerkbril verplicht moet worden?
"Uiteraard vinden wij veiligheid het allerbelangrijkste. Bij iedere voorbestelling krijgt de consument ook een gratis vuurwerkbril en een aansteeklont. Natuurlijk kunt u bij aankoop in de winkel ook gewoon een vuurwerkbril kopen voor een kleine prijs."

Wat vinden jullie van illegaal vuurwerk?
"Wij vinden dan er beter gehandhaafd mag worden op illegaal vuurwerk. Wij zijn van mening dat illegaal vuurwerk er voor zorgt dat er straks een compleet verbod komt op consumenten vuurwerk.

Wat zouden jullie vinden van een algeheel vuurwerkverbod in Friesland?
"Wij zouden dit absoluut jammer vinden. Uiteraard als verkopende partij mis je omzet maar het gaan ook om de traditie. Veneboer Camping & Outdoor verkoopt al meer dan 40 jaar veilig vuurwerk en wij zijn er van overtuigt dat als men het vuurwerk gewoon in Nederland koopt, met gezond verstand afsteekt, er nog wel 40 jaar bij kan! Helaas zijn er altijd mensen die het verpesten. Als de overheid een algeheel verbod oplegt, zal men alleen maar meer illegaal vuurwerk aanschaffen. Dat wil je denk ik ook niet."

Tips voor een veilige jaarwisseling:
"Draag goede kleding, dus bijvoorbeeld geen nylon jassen die snel in de fik vliegen. Let erop dat je geen capuchon draagt. Bewaar je vuurwerk altijd in een stevige draagtas en niet in je zak. Draag een vuurwerkbril en gebruik absoluut geen aanstekers, maar koop een aantal aansteek-lonten. Neem van te voren altijd de tijd om de verpakking te lezen en bewaar altijd voldoende afstand wanneer je vuurwerk afsteekt."

"Veel ongelukken gebeuren omdat mensen de verkeerde kleding dragen, vuurwerk in hun hand afsteken en geen vuurwerk bril dragen."

Meer berichten