Afbeelding

Pier’s Hiem bestaat 100 jaar

Bedrijf in beeld

NIJBEETS - Restaurant Pier's Hiem in Nij-Beets bestaat al sinds 1920 en kent een behoorlijke geschiedenis. Wat ooit begon als traditionele rusthalte aan de weg van Nij-Beets naar Oldeboorn is nu een huiselijk restaurant waar je kan genieten van heerlijke gerechten. In 2020 bestaat Pier's Hiem 100 jaar en eigenaren Brugt en Ineke Jonker laten dat niet ongemerkt aan zich voorbij gaan.

In 1920 begon Pier's Hiem als een kleine kroeg bij een boerenbedrijf. Mevrouw van der Mey zwaaide er de scepter. In de jaren daarna heeft de boerderij meerdere functies gehad. Zo was het de plek waar veenarbeiders hun loon kregen. Vaak werd het geld dezelfde avond nog uitgegeven in de kroeg…

Ook was Pier's Hiem een bekende pleisterplaats op de weg naar de paardenmarkten van Beetsterzwaag en Zuidlaren. Paarden werden aan het hek gebonden en de eigenaren namen een borreltje in het café. Pas veel later, nu twintig jaar geleden, werd de voormalige boerderij een restaurant.

Bijzonder is dat het pand altijd beheerd is door echtparen. In 2016 namen Brugt en Ineke Jonker Pier's Hiem over van Guido en Klazien Visser. De nieuwe eigenaren staan op een bijzondere manier stil bij het jubileumjaar. Ineke Jonker: "We willen tijdens de activiteiten laten zien hoe rijk het verleden van Pier's Hiem is. Het afgelopen jaar zijn we op zoek gegaan naar verhalen en nog steeds vinden we het heel leuk om mensen te ontmoeten die hun belevenissen over Pier's Hiem kunnen vertellen.

Eind januari zal het jubileumjaar worden afgetrapt met een openings ceremonie door de wethouder en de oudste inwoonster van Nij Beets verricht. Daarna gaan we van start met een historische fakkeltocht met de buurtgenoten en aansluitend een gezellige stampotten avond waarbij wordt stilgestaan bij de geschiedenis van Pier's Hiem. Vanaf dan zullen er geregeld leuke activiteiten te doen zijn, zoals een 'roaring twenties'-diner en een hippy-diner. Ook volgt er later in het jaar een winterfakkeltocht voor de inwoners van de nabije dorpen waar onderweg van alles te zien en te doen is, in samenwerking met de plaatselijke verenigingen.  Op 5 juni komt de toneelvereniging langs om de vele markante gasten uit het verleden neer te zetten in sketches.

Daarnaast kunt u natuurlijk ook langskomen op één van de jaarlijkse activiteiten. Op 12 januari is er weer een wildproeverij en op 19 januari een stamppotproeverij. Om het terrasseizoen af te sluiten wordt er in september uiteraard ook weer een palingrokerij georganiseerd.

Wilt u ook het jubileum van Pier's Hiem vieren door mee te doen met één van de bijzondere activiteiten. Houdt dan de site en de Facebookpagina van Pier's Hiem in de gaten!

Afbeelding
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 minuten geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 2 minuten geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 12 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 14 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 17 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport gisteren
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00