Hoe toegankelijk is Drachten? | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Drachten en omstreken
dinsdag 22 september, 2020 08:36
Logo rondomvandaag.nl/drachten
Er zijn meer speeltuinen nodig die rolstoeltoegankelijk zijn, zoals deze in het VK
Er zijn meer speeltuinen nodig die rolstoeltoegankelijk zijn, zoals deze in het VK (FotoJohn Stephen (cc-by-sa/2.0))

Hoe toegankelijk is Drachten?

Als je de beschikking hebt tot twee paar goedwerkende benen sta je er misschien niet bij stil. Voor mensen die afhankelijk zijn van een (elektrische) rolstoel, scootmobiel, rollator, krukken of een stok is het niet makkelijk om overal in Drachten te komen. Een aantal Drachtsters geven antwoord op de vraag: Hoe toegankelijk is Drachten voor u?

Zijn mensen met een bewegingsbeperking welkom in Drachten?
Er werd veel gereageerd op een oproepje van deze krant. Hieronder kunt u diverse reacties vinden van dorpsgenoten die problemen ondervinden in hun dagelijkse leven. Voor u lijken deze problemen misschien klein, toch is het belangrijk dat we stil staan bij de toegankelijkheid, want elke Drachtster zou zich veilig moeten kunnen bewegen in ons mooie dorp.

Betty
"Sommige stoepen zijn veel te hoog! Er zijn maar weinig stoepen waar ik met mijn scootmobiel veilig overheen kan. Zelfs bij mijn huis kom er niet op."

Eline
"Ik werk met een jongedame die in een rolstoel zit en er is echt heel veel mis! Voornamelijk de parkeerplekken voor invaliden. Vooral die bij de Bios zijn om te gieren. Helemaal weggestopt en een aangepaste bus past er niet eens in! De toiletten in verschillende eetgelegenheden zijn ook totaal niet geschikt en ontoegankelijk voor rolstoelers. De gemeente mag weleens wat gaan doen aan de stoepen. Doordat ze soms opeens ophouden moet je dwars oversteken over een levensgevaarlijke kruising."

Linda
"Ik rij scootmobiel en ik vind de Kade, en dan voornamelijk de terrasjes, een drama! Je moet regelmatig de stoelen aan de kant zetten om er langs te kunnen."

Sjouke
"Ik ben het helemaal eens met Linda! Het loopt uit de hand met al die stoelen, tafels en reclameborden. Op de weg is het niet vertrouwd met een scootmobiel. Brullende auto's en andere snelheidsmonsters zitten achter je te drammen. Het liefst zou ik de Kade en een gedeelte van het Molenend autovrij maken.

Moon
"In heel Drachten zijn de stoeptegels ongelijk. Ook de fietspaden zitten vol met kuilen en ontbrekende klinkers"

Linda
"Er mag meer aandacht komen voor mensen met een visuele beperking! Op de looprails staan vaak reclameborden, of ze zijn gewoon niet doorgelegd."

Armanda
Mijn dochter loopt met een rollator. Er zijn (te) smalle stoepjes, stoepen met scheve tegels of geen aflopend stoeprandje. Er zijn ook veel te weinig toegankelijke speeltuinen. Ik til mij een breuk of we moeten een eind lopen.

Er is dus genoeg winst te behalen in Drachten. Voor de volgende editie neemt Rondom Drachten onder andere contact op met de gemeente Smallingerland. Samen met hen onderzoeken we hoe we Drachten beter toegankelijk kunnen maken voor mensen die afhankelijk zijn van (elektrische) rolstoel, scootmobiel, rollator, krukken of een stok.

Meer berichten