Afbeelding

Omrop Fryslân maakt serie over praktijkonderwijs

Algemeen

Het zou een eindstation zijn, een school voor kinderen met een leerachterstand die geen kans maken op een diploma en werk. Over het praktijkonderwijs en zijn leerlingen bestaan veel vooroordelen. Omrop Fryslân heeft daarom in samenwerking met het praktijkonderwijs Fryslân een televisieserie gemaakt. In 'Ik bin PRO' loopt presentator Raynaud Ritsma bijna een jaar lang mee op drie Friese scholen voor praktijkonderwijs, om eens achter het stigma van 'moeilijk lerende kinderen zonder toekomstperspectief' te kijken.

Afgelopen week werd bekendgemaakt dat leerlingen van het praktijkonderwijs die aan hun eerste baan beginnen, ook komend jaar op begeleiding kunnen rekenen. De regering heeft daar geld voor vrijgemaakt. In Fryslân gaan zo'n 1500 kinderen naar het praktijkonderwijs. Zij kunnen het VMBO-diploma niet halen, omdat ze moeite hebben met leren. Veel kinderen op het praktijkonderwijs hebben last van een laag zelfbeeld.

Onterechte stempel
De gesprekken maakten ook op de opnameploeg veel indruk vertelt presentator Raynaud Ritsma: "Wat ik heel lastig vond om te zien is dat deze kinderen wel heel graag vooruit willen, maar omdat zij vaak te horen hebben gekregen dat ze niks kunnen, ze het gevoel hebben dat dat ook echt zo is. Er wordt een stempel op die kinderen gedrukt, maar die stempel is niet terecht. Neem de moeite om te kijken naar 'Ik bin PRO', want ik ben er van overtuigd dat je op een hele mooie andere manier naar het praktijkonderwijs zult kijken."

In 'Ik bin PRO' wordt het verhaal geschetst van het stigma waar de kinderen last van hebben. Een verhaal dat ook als spiegel dient voor ons onderwijssysteem en de prestatiemaatschappij waar wij in leven. PRO Dokkum, De Diken in Sneek en Sevenwolden Compagnie in Heerenveen staan centraal in dit nieuwe programma van Omrop Fryslân. Directeur Peter de Jong van de Compagnie: "De kijker krijgt een uniek beeld van de ontwikkeling, worstelingen en successen van de leerlingen. 'Ik bin PRO' is een programma om trots op te zijn."

De vreugde en het verdriet van het PRO zie je vanaf 22 januari iedere woensdag om 17.30 uur bij Omrop Fryslân in 'Ik bin PRO'.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 18 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00