woensdag 26 februari, 2020 16:39
Logo rondomvandaag.nl/drachten

Hinke zorgt als mantelzorger voor haar zoon

10 november is het de dag van de mantelzorg. Om stil te staan bij mensen die op vrijwillige basis zorg dragen voor familie of kennissen gaat Rondom Drachten in gesprek met Hinke, zij is mantelzorger voor haar zoon: "Mijn naam is Hinke en ik woon samen met mijn man in Drachten. Eén dag in de week pas ik op op mijn kleindochter, wat een rijkdom is dat. Ik geniet er volop van als ze hier één dag in de week is. Helaas kan zij door omstandigheden nu even niet bij ons zijn. Hierover vertel ik later meer. Ik hou van tuinieren, uren kan ik in de tuin bezig zijn en vergeet dan alle tijd en al mijn zorgen. Verder zit ik graag voor mijn laptop en doe dan spelletjes.

Ik heb twee dochters en één zoon. Voor mijn zoon (hij is nu 28 jaar) ben ik al jaren mantelzorger. Hij heeft PDD-NOS en ADD, een autistisch verwante stoornis. Hij kan niet goed tegen veranderingen en vooral niet op het laatste moment, dan kan hij heel boos worden. Al moet ik erbij zeggen dat het de laatste jaren heel erg goed gaat. In de loop van de jaren is hij ook veel rustiger geworden.

Vanaf het VMBO heb ik naar hulp gezocht,allerlei instanties hebben we afgelopen en uiteindelijk werd ons verteld dat hij PDDNOS en ADD heeft. Hij heeft keurig zijn VMBO diploma gehaald en ging naar het MBO, maar hij kon geen goede opleiding vinden. Hij had een bijbaantje en nadat zijn contract verliep is hij begeleid gaan wonen. Daar ging het helemaal fout. Na twee jaar is hij weer bij ons in huis komen wonen en vijf jaar later kreeg hij zijn eigen plekje. Samen met mijn man, vrienden van mijn zoon en natuurlijk mijn zoon zelf hebben wij zijn woning opgeknapt en is het een mooi en gezellig huis geworden.

Ik help hem met zijn post en met het maken en onthouden van afspraken en. Ook help ik hem bij het schoonmaken van zijn huis en heb ik hem geleerd hoe hij zijn was moet doen. We helpen hem met boodschappen.

Net nu het allemaal goed ging hebben we een grote tegenslag gekregen. Mijn zoon houdt van gamen maar begon vlekjes voor zijn ogen te zien. Bij de opticien kreeg hij een bril en in augustus kon hij getest worden op oogziektes door een speciaal apparaat. De uitslag was niet goed. Na allerlei onderzoeken kwam het nieuws dat hij een tumor van 10 centimeter in zijn hoofd had.

Anderhalve week later werd hij geopereerd in het Martini ziekenhuis in Groningen. Helaas hebben ze niet alles kunnen weghalen. Na vier weken kwam de uitslag; hij is ongeneeslijk ziek. Nu reis ik elke week naar het UMCG voor bestralingen, waarvan hij 33 moet krijgen en daarna volgt er chemo. Na de operatie heeft hij eventjes thuis gewoond, nu woont hij weer op zichzelf. Toch blijf ik hem, waar mogelijk helpen.

Het is allemaal erg onzeker maar we gaan ervoor en tot die tijd zal ik mantelzorger blijven. Hopelijk hebben we nog heel wat jaren te gaan. Ik vind het allemaal erg knap van hem dat hij dit allemaal zo goed ondergaat. Ik ben super trots op hem en geniet van iedere dag die we nog samen hebben. We gaan nog allerlei leuke dingen doen, waar onder een fotoshoot van ons hele gezin. Als alles goed gaat krijgt hij van ons nog een hond, dat wilde hij altijd graag.

Mantelzorg betekent voor mij met veel plezier en liefde mijn zoon kunnen helpen."

Meer berichten