Culinair Erfgoed Diner bij Tuinen van Weldadigheid 2018
Culinair Erfgoed Diner bij Tuinen van Weldadigheid 2018 Foto: Sake Elzinga

Culinair Erfgoed Diner: kleren, huisraad en een koe

Cultuur

FREDERIKSOORD - Tijdens het tweede Culinair Erfgoed Diner van dit jaar op 23 juni bent u te gast op de deel van Ruth en haar man Aaldert. Beide boeren zijn de derde generatie op Hoeve Koning Willem III in Frederiksoord. Ook met dit diner wordt de opmerkelijke historie van de Koloniën van Weldadigheid op een smakelijke manier toegankelijk gemaakt. Hoeve Koning Willem III is, samen met zes andere grote boerderijen, omstreeks 1860 in Frederiksoord gebouwd in het kader van de reorganisatie van de Maatschappij van Weldadigheid.

Dit betekende dat tientallen boerderijtjes van zogenoemde vrijboeren werden opgeslokt en dat hun (van de Maatschappij geleende) koeien werden overplaatst naar nieuwe stallen. Een grote verandering voor boeren die hun vee kwijtraakten. Sommigen van hen moesten omschakelen van kleinschalige naar grootschalige veehouderij. Een immer actueel thema.

Aanvankelijk werden de koeien nauwelijks gehouden voor de melk, want die werd gebruikt voor de opfok van de kalveren. De koeien waren vooral bedoeld om mest te produceren voor de nog altijd arme gronden. Niet voor niets werden de koeien het hele jaar op stal gevoerd, zodat vooral geen mest verloren zou gaan.

Prachtig melkveebedrijf
Ruth en Aaldert runnen een melkveebedrijf waar zij 125 koeien melken. De koeien staan niet meer op stal voor de mest maar gaan, indien mogelijk, lekker naar buiten en bepalen zelf wanneer ze gemolken willen worden. U gaat kennismaken met het prachtige bedrijf van Ruth en Aaldert en met hun toekomstplannen. Natuurlijk wordt ook gedoken in de geschiedenis van het gebouw en de veeteelt ten tijde van de kolonie.
Bijzondere verhalen

Dit Culinair Erfgoed Diner start op 23 juni om 15.00 uur met een ontvangst, waarna het programma zich vanzelf ontvouwt. De avond eindigt na het diner rond 20.30 uur. Elk diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. Als leidraad voor het menu dient de originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid. De gerechten op uw bord zijn verrassend, modern en smaakvol met lokale producten en een knipoog naar het verleden.
Geheel verzorgd diner

De Culinair Erfgoed Diners maken de bijzondere historie van de Koloniën van Weldadigheid op een smakelijke manier toegankelijk. Prijs per persoon: € 77,50. Geheel verzorgd, inclusief een viergangendiner, dranken en een interactief middagprogramma met onder andere rondleidingen en verhalen.

meer info en reserveren: www.bitterenzoet.nl/event/erfgoed-diners-2019

Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 15 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 23 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport gisteren
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00