Afbeelding

Vijftienhonderd bomen hebben eikenprocessierups

Algemeen

Gemeente Weststellingwerf - De gemeente Weststellingwerf heeft geteld dat er vijftienhonderd gemeentelijke bomen zijn waar de eikenprocessierups op aanwezig is. In aanraking komen met deze rups kan vervelende (huid)irritaties oproepen. Bomen die eigendom zijn van de gemeente krijgen een lint als er een nest van de eikenprocessierups in wordt gevonden.

Een specialistisch bedrijf verwijdert de nesten van de rups uit de aangegeven bomen. Op dit moment kan de gemeente de bestrijding niet aan. Er is een extreme toename van het aantal rupsen. In het hele land speelt dit probleem. Met man en macht wordt geprobeerd de overlast te beperken, maar er zijn zoveel nesten dat ze niet allemaal weg te halen zijn.

Waarschijnlijk meer bomen 'besmet'

"Ondanks de inzet van extra bedrijven, is het aantal nesten zo groot dat we er niet tegen kunnen werken", schrijft de gemeente op de eigen website. Ook schrijft het: "Ter vergelijking: vorig jaar ontdekten we in 1161 gemeentelijke bomen een of meerdere nesten. Op dit moment hebben we al meer dan 1500 bomen met nesten geteld. En nog niet alle gemeentelijke bomen zijn gecontroleerd. We verwachten dat we nog veel meer bomen met nesten tegenkomen."

Als je als inwoner van de gemeente zelf een boom ontdekt met een eikenprocessierupsnest, bel dan de gemeente op telefoonnummer 140561. Je wordt dan doorverwezen naar een gespecialiseerd bedrijf dat het nest kan verwijderen.

Ga niet zelf experimenteren

De gemeente Weststellingwerf adviseert: "Ga vooral niet zelf experimenteren met manieren om de eikenprocessierups te verjagen. Dat kan gevaar opleveren. Laat het over aan gespecialiseerde bedrijven."

In het voorjaar sproeit de gemeente aaltjes (kleine wormpjes) op een aantal bomen. Zij maken de larven van de eikenprocessierups dood. Daarmee wordt op sommige plekken overlast voorkomen.

Omdat niet alle eikenbomen kunnen worden besproeid kiest de gemeente ervoor om bomen op plekken waar veel mensen komen, zoals bij scholen, sportvoorzieningen en zwembaden, te behandelen. Ook bomen langs wegen waar veel wandelaars en fietsers langskomen krijgen voorrang.

Biodiversiteit helpt

Biodiversiteit helpt om plagen zoals de eikenprocessierups te voorkomen. In de hele gemeente wordt samen met inwoners op verschillende manieren voor meer biodiversiteit gezorgd. Bijvoorbeeld met nestkastjes, insectenhotels, mix van bloembollen en kruidenmengsels in bermen. Meer informatie is te vinden op: www.weststellingwerf.nl/eikenprocessierups.

Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 1 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 26 april de film Anatomy of a Fall Cultuur 22 apr, 12:00
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00