Afbeelding
Foto: Afuk

Nieuwe Friese spellingschecker in Microsoft Office

Algemeen

LEEUWARDEN - Friese gebruikers van Microsoft Office kunnen vanaf vandaag gebruik maken van een nieuwe Friese spellingscontrole. De Friese taal is nu beschikbaar in de standaard spellingscontrole in de Office-programma's Word, Excel, Outlook en PowerPoint. De nieuwe taalhulp werd vandaag gepresenteerd op het provinciehuis.

De provincie werkt al langere tijd aan het beschikbaar maken van de Friese taal in software en apps. Eerder werd de Friese taal ook al beschikbaar in Google (Translate, Gboard), SwiftKey en Facebook. Digitale tools zijn een randvoorwaarde voor het gelijkwaardig gebruik van de Friese taal in zowel informele als formele communicatie.

Gedeputeerde Sietske Poepjes: "De digitale wrâld spilet in wichtige rol yn ús hjoeddeistich libben. Wy sjogge dat Friezen ek graach yn 'e digitale wrâld yn harren memmetaal kommunisearje wolle. Foar de takomst fan de Fryske taal is it moai dat in grut ynternasjonaal bedriuw as Microsoft in mearwearde sjocht yn it opnimmen fan it Frysk yn harren produkten. It makket it Frysk skriuwen ienfâldiger foar minsken thús, op skoallen, by de oerheid en by bedriuwen."

Hans van der Meer, Manager Microsoft 365 bij Microsoft Nederland: "Bij Microsoft zijn wij continu bezig om samen met onze gebruikers de Microsoft-ervaring te verbeteren. Met de nieuwe spellingchecker in Microsoft Office maken we het voor Friestaligen mogelijk om onze producten te gebruiken op de manier die het dichtst bij ze staat."

Installatie
Gebruikers van Microsoft Office kunnen de nieuwe spellingscontrole zelf installeren op de eigen computer of laptop (Office 2013 of hoger). De spellingscontrole is nog niet beschikbaar voor Mac-gebruikers of gebruikers van Microsoft Office Online. Meer informatie en een uitgebreide handleiding voor de installatie van de nieuwe spellingscontrole van Microsoft is te vinden op: www.taalhelp.frl/microsoft

Taalhelp
Op de website www.taalhelp.frl van de Afûk staat een overzicht van alle digitale apps en digitale hulpmiddelen voor het Fries. Op de website www.taalweb.frl van de Fryske Akademy zijn Friese digitale woordenboeken en een vertaalfunctie te vinden. Er is ook een plug-in voor Word beschikbaar met een meer uitgebreide Friese spellingchecker en tips bij grammatica.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 5 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 7 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 10 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 17 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00